nedjelja, 8. srpnja 2018.

Snaga Kristove krvi


Sv. Ivan Zlatousti, iz kateheze 3, 13-19:"Htjeti dobro poznavati snagu Kristove krvi znači krenuti od poznavanja staroga Pisma. Mojsije naredi da se zakolje janje od godine i njegovom krvlju namažu vrata. Svi su bili u čudu. Kako je moguće da janjeća krv može osloboditi razumnog čovjeka? Može jer je ta krv znak i slika Gospodnje krvi. A ako sada neprijatelj vidi ne na dovratnicima krv negdašnjeg znaka već da na ustima vjernika blista prava Kristova krv, kojom se posvećuju dovratnici hrama, još će brže uzmaknuti.

Iz kojeg izvora je potekla ta krv? Iz kojeg izvora je provrela?

S križa je potekla, a srce Isusovo joj je izvor! Kad je Isus umro i dok je još na križu visio, približio se vojnik, kopljem mu je probio prsa i odatle je potekla krv i voda. Jedno je simbol krštenja, a drugo
svetoga Sakramenta. Vojnik je probio prsa i tako otvorio zid svetoga hrama, u kojem sam našao divno blago i blistavo bogatstvo kojim se dičim. Tako je bilo i s onim davnim jaganjcem. Židovi su ubili janje, a ja sam upoznao plod te žrtve. Iz prsiju poteče krv i voda. Sveta Crkva je utemeljena po
kupelji preporođenja i obnove Duha Svetog, tj.po krštenju i sakramentima koji su izišli iz prsiju Kristovih. Tako je iz svoga boka Krist sazidao Crkvu kao što je iz Adamova rebra sazdana njegova žena Eva.

Kojom hranom Krist hrani svoju zaručnicu Crkvu? Kao što žena po prirodnoj sklonosti hrani svoje dijete svojim mlijekom i krvlju, tako i Krist uvijek hrani svojom krvlju one koje preporađa u sakramentu krštenja."

                                Dokazano prava Kristova krv (čudo koje se dogodilo u Ludbregu jer je svećenik posumnjao u prisutnost Živog Krista pod prilikama kruha i vina nakon Pretvorbe)