nedjelja, 9. lipnja 2019.

Papa: Crkva mora naučiti kako napustiti stare „Tradicije“

Sudeći prema ovome članku krivi duhovi ne prestaju puhati i to od vrha Crkvene hijerarhije. Dobro stara poslovica kaže riba smrdi od glave…

Grješka je za Crkvu da pokušava zadržati stare tradicije ili dati jasne odgovore na sve, izjavio je papa Franjo u četvrtak.
Isus je namjerno izostavio reći svojim učenicima mnoge stvari tako da bi Crkva mogla naučiti kako odbaciti želju za jasnoćom i redom, kazao je Papa sudionicima XXI. Opće skupštine Međunarodnoga Karitasa. Snimku možete poslušati OVDJE.

Kad su pogani prvi put prigrlili kršćansku vjeru, postavilo se pitanje hoće li se morati pridržavati svih propisa židovskog zakona, o čemu Isus nikada nije govorio, istaknuo je papa.
Ne dajući uvijek "jasna pravila" koja bi brzo riješila probleme, Isus je štitio Crkvu od iskušenja "učinkovitosti", rekao je Franjo, što je želja Crkve da sve bude sve pod kontrolom, izbjegavajući iznenađenja, sa svojim programom uvijek u redu. Ovo nije način na koji Gospodin djeluje, nastavio je. On ne šalje odgovore s neba. "On šalje Duha Svetoga."

"Isus ne želi da Crkva bude savršen model, zadovoljan svojom organizacijom i sposoban braniti svoje dobro ime", rekao je. "Isus nije živio ovako, već na putovanju, ne bojeći se preokreta života."
Živeći kao Isus zahtijeva "hrabrost odricanja", rekao je Pontifeks, spremnost da se odrekne dragocjenih tradicija. Promjena i prilagođavanje ne znači nametanje nečega novoga, rekao je, "ali ostaviti po strani nešto staro."

Ti rani kršćani morali su naučiti ostaviti “važne vjerske tradicije i propise, dragi izabranim ljudima”, rekao je, čime je u pitanju njihov vrlo “vjerski identitet”.
Na kraju im nije trebala hrpa doktrina i tradicija. ali jednostavna najava da je "Bog ljubav", rekao je Francis, i suočen s tom velikom istinom, "čak i uvjerenja i ljudske tradicije mogu i moraju biti napuštene, jer su više prepreka nego pomoć."

"Bog često pročišćava, pojednostavljuje i tjera nas da rastemo oduzimanjem, a ne dodavanjem, kao što bismo to mogli učiniti", rekao je. "Prava vjera čisti od vezanosti", kazao je. "Kao crkva, nismo pozvani na korporativne kompromise, nego na evanđeosko poduzetništvo."
Papini kritičari često su se žalili da namjerno sije "dvosmislenost", a Pontifeksove riječi u četvrtak ukazuju na to da on posjeduje ovu kritiku kao značku časti jer vidi želju za doktrinarnom jasnoćom kao protu-evanđeosku.
Franjo je slavno odbio odgovoriti četvorici kardinala koji su mu predočili pet pitanja ili "dubia" kako bi razjasnili određena navodno nejasna učenja u svom pismu o učenju iz 2016. Amoris Laetitia (Radost ljubavi).
U 2017., bivši doktrinarni šef američke biskupske konferencije (USCCB) napisao je papi snažno pismo kritizirajući njegovo "namjerno dvosmisleno" učenje, podsmijeh konzervativaca i otpor konstruktivnoj kritici.

Kapucinski svećenik, otac Thomas Weinandy, kojeg je papa Franjo sam imenovao u Vatikansku međunarodnu teološku komisiju 2014. godine, naveo je pet točaka koje ilustriraju "kroničnu konfuziju" koja izgleda kao da karakterizira franjevački pontifikat, naime, namjerna dvosmislenost, prezir prema doktrini, imenovanje heterodoksnih biskupa, sjetvena podjela u Crkvi i osvetoljubivost pred kritikom.

Papina smjernica „ponekad se čini namjerno dvosmislenom“, izjavio je teolog, ostavljajući vjernike zbunjenim i duhovno raštrkano.
"Poučavati s takvim naizgled internacionalnim nedostatkom jasnoće neizbježno riskira griješiti protiv Duha Svetoga, Duha istine", rekao je svećenik. Dok papa optužuje svoje kritičare za stvaranje doktrine u ideologiju, "upravo kršćanska doktrina oslobađa ljude od svjetovnih ideologija i jamči da oni zapravo propovijedaju i poučavaju autentično, životvorno Evanđelje", rekao je Weinandy.

Ostali promatrači pripisuju Papinu uobičajenu neodređenost njegovoj formaciji u isusovačkom redu. “Za one koji ne poznaju jezuite”, napisao je Dominic Lynch u Federalistu, “nejasna i porozna doktrina je gotovo njihov raison d'être. Doista, toliko je zapečeno da je pronalaženje konzervativnog isusovca teže nego pronalaženje liberala u Zapadnom Teksasu.

Izvor