četvrtak, 1. ožujka 2018.

Kako se razvila Počasna straža Srca Isusova u Hrvatskoj?


Duhovni pokret Počasne straže Presvetog Srca Isusova zaslugom blažene Marije od Isusa Deluil-Martiny (koja je bila i njegova prva ravnateljica) brzo se proširio. Marija je kucala na vrata redovničkih kuća i odatle se širila iskra. Okupljala je ljude oko Isusa u svetohraništu kako bi ga ljubili, častili i davali Mu zadovoljštinu zbog zanemarivanja i uvreda svake vrste. S  inicijativom je upoznala biskupe, a također i kardinale, koji su je podržali i predstavili u svojoj sredini. Tako je u prve tri godine u Stražu bilo uključeno već 78 biskupa, te više od 98.000 vjernika. Bila  je ustanovljena u 25 biskupija. Papa Leon XIII. podigao je bratovštinu Počasne straže na nadbratovštinu za Francusku i Belgiju, 1878.

U Hrvatskoj je prva bratovština (danas nazivamo pokret) Počasna straža osnovana u samostanu otaca Trećoredaca na otoku Krku. Papa Pijo XI. ju je podigao na razinu nadbratovštine, 1928. Od tad se nalazila u crkvi svetog Franje Ksaverskog u Zagrebu. Blaženi kardinal Alojzije Stepinac, se 20.1.1944.godine i sam upisao u Počasnu Stražu Srca Isusova 

kod tadašnjeg Revnitelja vlč. Lovre Hrgića, koji je pobožnost vodio Dozvolom nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu od 24. travnja 1936, br. 3339 (preslika upisnice dostupna u knjizi mons. Jurja Batelje, "Propovijedi o Presvetom Srcu Isusovu, bl. Alojzija Stepinca" - str. 190).

Došli su teški dani  rata i poslijeratnog režima koji je uništio mnogo duhovnih pokreta, a tako je bila zahvaćena i Počasna straža. Iz Počasne straže nastala je družba Kćeri Srca Isusova. Kako Isus ne bi bio više nikada sam, Marija je 1873. godine osnovala družbu Kćeri Srca Isusova (klauzurne sestre posvećene klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu) i postala sestra Marija od Isusa…

Papa Ivan Pavao II. ju je proglasio blaženom godine 1989.

Sat Milosrđa
Imate li prijatelje, rođake, poznanike koji su daleko od Boga, a želite im izmoliti susret s Bogom i spasenje. Darujte za njih dodatni sat svojega dana i nazovite ga „sat Milosrđa“.

Ukoliko želite postati član Počasne straže i/ili uzeti dodatni sat Milosrđa potrebno je popuniti pristupnicu koja se nalazi u prilogu OVDJE i mailom poslati na adresu samostana Kćeri Srca Isusova. 

Izvor: Uzeto iz Glasnika Počasne straže (Brojeve glasnika možete nabaviti putem interneta i/ili predbilježbom kod Sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji)

Jedna misao blažene Marije od Isusa: "Crkva ne živi samo jedan dan: kada su mučenici padali kao što zimi padaju snježne pahulje, nije li se moglo vjerovati da je sve izgubljeno? Ne, njihova je krv pripremala trijumfe budućnosti." 

Neka niti jedan progon iskrene vjernike Katoličke Crkve, vjerne Apostolskoj predaji i Božjoj objavi, ne uplaši već učvrsti i ohrabri kako bi zagledani u Kristov križ vjerovali Bogu koji priprema novu pobjedu po zagovoru Majke Marije i njihovoj iskrenoj požrtvovnosti, koja će se zasigurno dogoditi u budućnosti.