srijeda, 24. listopada 2018.

Nadbiskup Fulton Sheen - Snaga ljubavi i Mir duše



Nadbiskup Sheen, blaženik,  bio je priznati američki intelektualac, poznat u medijima i instrument u Božjim rukama za obraćenje mnogih na katoličku vjeru. Vodio je tv-program pod nazivom Život je vrijedan življenja. Redovito ga je gledalo preko 30 milijuna gledatelja. Za svoj televizijski rad dva puta je osvojio nagradu Emmy.   Autor 64 knjige. Najveći utjecaj na njegovo pisanje imao je G. K. Chesterton. Imao je veliku strast za pomaganje siromašnima i veći dio svoga osobnog dohotka je donirao upravo za siromahe. Bio je kritičan prema monopolističkim kapitalistima i idealističkim zagovornicima socijalne države. Borio se protiv svih društvenih nepravdi.



Dvije izjave nadbiskupa:

















Nadbiskup Fulton Sheen (Snaga ljubavi)

"Dalek smo put prešli uz mnogo zadovoljstva te uz sav smijeh, nismo naučili ništa.

Ali kakav nam se pogled na otajstvo koje leži u Srcu otkupljenja svijeta otkrio kada smo, kao narod, hodali u žalosti. Ljudi postaju više ujedinjeni u žalosti nego u zabavi.

Cijela nacija uživala je u kazalištima, sportu, zabavama, koktelima i mnogim drugim potragama za erosom u kojem se ego zadovoljava pod krinkom ljubavi prema drugome. Zatim su se svi ti različiti i odvojeni užici poput raspršenih kapljica žive iznenada okupili u jednom središtu - u slomljenom srcu Amerike.

Više nije bilo političkih stranaka, poslovnih konkurenata, grabežljivih prstiju: kucalo je samo jedno srce.

Dobro je biti ponosan na našu zemlju, ali ako nam sjećanje na smrt išta znači, više se nećemo hvaliti kao da je paun naš nacionalni simbol, riječima: "Ja sam Amerikanac", već ćemo sa punom sviješću da je naš simbol orao koji se vječno penje gore reći: "Jesam li dostojan biti Amerikanac?"






Nakon niza vrućih ljetnih dana, slutimo da mora doći do oluje prije nego se svježi dani ponovno vrate. Slično tome, u ovim danima zbunjenosti, postoji intuicija glede nadolazeće katastrofe; osjećaj da neki ogroman, nadnaravni poremećaj mora dovesti svo zlo svijeta do uništenja prije nego možemo opet biti oslobođeni. Kao što je DeGoncourt rekao Berthelotu koji se hvalio budućom razornom snagom rata putem fizike: 'Kada taj dan dođe, Bog će kao noćni čuvar sići s neba te zveckajući Svojim ključevima reći: Gospodo, došlo je vrijeme počinka!.

Nadbiskup Fulton Sheen (Mir duše)


Tko želi neka pogleda i film....







zapisi 1/3 i 3/3

Također za one koji nisu vidjeli nalaze se i ostali filmovi na Youtube kanalu On treba kraljevati (geslo utemeljiteljice Reda Kćeri Srca Isusova). U knjižnici se nalaze i dvije njegove knjige kao i druga literatura.