četvrtak, 22. studenoga 2018.

Misno ruho i dr. (Lasinja, 30 km od Zagreba) – iz bogato očuvane riznice












U Lasinji se tijekom godine slave dva istoimena sveca: sv. Antuna Pustinjak (17. siječnja) i sv. Antun Padovanski (13. lipnja) kome je i posvećena župna crkva.

Iznad njih je Marija – Majka Crkve, Kraljica mučenika. Župa Lasinja nosi naziv Sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika.

Videozapisom se želi prikazati ljepota misnog ruha i dr. sačuvani i vrijedni predmeti koji čine dio Lasinjske baštine, a očuvani su nakon što je Lasinja u Domovinskom ratu bila potpuno razorena. Crkva je bila do temelja srušena, a župnik i sav narod su morali otići iz svog zavičaja u progonstvo. Danas su ove vrijednosti ostavljene na čuvanje i skrb novom župniku, a može ih se svakodnevno 
razgledati prema dogovoru sa župnikom. Molitvenu podršku župi pružaju uvelike i članovi "Marijine legije".

U Božjoj Riječi otkrivamo kako je Bog već u Starom Zavjetu odredio posebno odijelo za Božju službu. U Novom Zavjetu propisuje Crkva liturgijsko ruho.


Boje misnog ruha su definirane rimskim kanonom liturgijskih boja:
1) Bijela boja (svijetlo veseli i zanosi) znak je radosti i nevinosti, čistoće, veselja i nebeskog sjaja. Zato Crkva upotrebljava bijelo ruho u svetkovine Gospodinove, bl. Djevice Marije, anđela i onih svetaca, koji nisu mučenici.
2) Crvena boja (žari kao plamen i krv) znači ljubav i trpljenje. — Zato je Crkva određuje za Duhove, za svetkovine sv. križa i krvi Gospodinove, za svetkovine apostola i mučenika.
3) Zelena boja (poput zelenila proljetnoga) znak je ufanja u vječni život. Sva naša nada je u Isusu. Crkva određuje tu boju u nedjelje poslije Bogojavljenja i poslije Duhova.— Kada na te nedjelje dođe druga veća svetkovina, onda se uzima služba, a po tom i boja te svetkovine.
4) Ljubičasta boja (ljubice, pepela) znak je poniznosti i ništavila. Zato se upotrebljava u dane pokorničke (adventa, korizme, u molitvene i kvatrene dane) kao izvanjski znak i poziv na odricanje, po tom i na ponižavanje pred Bogom.
5) Crna boja (tmurna i turobna) znak je žalosti, noći i groba. Upotrebljava se na Veliki petak, na Dušni dan i kod službi za pokojne.

· Na treću nedjelju adventa i četvrtu korizmenu može se rabiti u misi ruho purpurne, tj. ružičaste boje.
· Odijela od vezenoga zlata mogu zamijeniti bijelu, zelenu i crvenu boju.

Tekst o bojama misnog ruha preuzet sa stranice Tradicionalna misa na kojoj možete naći više o temi misnog ruha.