utorak, 19. ožujka 2019.

Sveti Josip i uvjeti za sretnu smrt (bl. Leon Dehon)

Čudesne stube svetog Josipa u kapeli od Loretta

Dragocjena je u očima Gospodnjim smrt pobožnika njegovih (Ps 116, 15).
Sveti Josip je zaštitnik sretne smrti. Vrlo je korisno moliti za njegov zagovor u svim potrebama, a osobito za sretan i blagoslovljen prelazak u vječnost. Sveti Franjo Saleški:"Sveti Josip je umro iz čiste ljubavi prema Bogu." Potpuno mirno i blago, bez uznemirenosti i straha jer je uvijek živio svetim životom. Preminuo je u Isusovom naručju i u Marijinoj prisutnosti.  
Ne može biti takva smrt onih koji su vrijeđali Boga i zaslužili pakao. U trenutku smrti bit će veoma utješena duša koju bude štitio sveti Josip. On može otjerati đavle koji bi napastovali dušu u trenutku smrti i osloboditi je od opasnosti vječne smrti.  Pročitajmo koji su uvjeti o kojima piše bl. Leon Dehon za blagoslovljenu smrt po zagovoru svetog Josipa:


  1. Poniznost i molitva. Sveti Josip je ljubio skroviti život, sabranost, tišinu i molitvu. Bog je obećao da će uzdići ponizne i njima dati svoje milosti. Pripremi svoju dušu za valjanu i skrušenu ispovijed i pođi na nju.
  2. Ljubimo Riječ Božju i pobožnu, duhovnu literaturu. (Posebno preporučam svetačke knjige npr: Fulton Sheen, Djela Svete Terezije od Isusa, Duhovni život Majke Marije od Isusa, Lucija govori, sveta Ivana Arška, Konferencije o sv.Ivanu od Križa, Marija Goretti, o.Leopold Mandić, Ivan Merz, Anna Katharina Emmerick – izvorno u 4 dijela, sv.papa Pio X, sv. Alojzije Gonzaga, sv.Ljudevit Montfortski, te knjige kao još i mnoge druge možete naći u knjižnici na blogu. Pojedine knjige radi zaštite autorskog prava nisam u mogućnosti na taj način objaviti, ali ih preporučam: Sveti Ivan od Križa, Augustin Aurelije, Terezija iz Lisieuxa, sv. Ivan Kasijan...)
  3. Ljubav prema Isusu Kristu. Sveti Josip je bio sav obuzet ljubavlju prema Isusu Kristu. Nakon što smo se dobro ispovijedili primajmo Isusa u Euharistiji. (Tko god može i ima priliku prednost je potrebno dati vječnoj tradicionalnoj Misi.)
  4. Sjećanja na Isusove muke i strpljenje u našim patnjama. Za nas su Isusove patnje sažete i predstavljene na Križu. Sveti Josip je gledao Isusovu patnju u Betlehemu. Kontemplirajmo Raspetoga, zagrlimo Ga i strpljivo podnosimo naše muke. 
  1. Ljubav prema bližnjemu. Blago milosrdnima jer će zadobiti milosrđe. Sveti Josip je bio požrtvovan. Činimo djela milosrđa kako tjelesna tako duhovna. (Tko želi može pogledati i zapis – koliko se zlo razmahalo u zadnje vrijeme, ali Bog ima sasvim sigurno zadnju riječ. Milosrđe za ljude koji čine zlo je upozoriti ih na to, prekoriti ako treba i moliti Boga za njihovo obraćenje te otrpjeti za njih u nakani spasa njihovih duša, dati zadovoljštinu.)
  1. Želja i briga o čistoći savjesti. Svetu smrt je potrebno okruniti svetim životom. Izbjegavajmo svjesno učinjena zla. Želimo ostati čistima. Dogoditi će se da padnemo u grijeh iz slabosti i afekata, ali oni se lakše opraštaju već smišljeno učinjeno zlo premda je i za njih potrebno podignuti se i poći na valjanu skrušenu ispovijed. Kajanje liječi srce.
  2. Pobožnost Gospi. Ona je naša Majka i zaštitnica protiv đavla, pogotovo u trenutcima smrti. Naša je Odvjetnica na sudu. Sama dolazi tražiti svoje prijatelje i pobožne sluge. Kako ne bi preporučivala Srcu Isusovom dobrog sv. Josipa koji joj je bio tako pobožan? Uzmimo ju za Majku jer nam ju Isus ostavlja za Majku u trenutcima svoje najveće agonije i preporučimo joj sva svoja djela. 
Molitva svetom Josipu
Oremus
Sanctissimae Genetricis tuae Sponsi, quaesumus Domine, meritis adjuvemur: ut, quod possibilitas nostra non obtinet, ejus nobis intercessione donetur: Qui vivis et regnas in saecula saeculorum. Amen.