utorak, 19. prosinca 2017.

Sveti Ivan Krstitelj preteča Isusa Krista

Sveti Ivan Krstitelj je narod pripremao na dolazak Kristov. Valja i nama da se spremimo za taj veliki blagdan. Sveti Ivan je propovijedao: „Činite pokoru jer se približava kraljevstvo Božje“. Put do kraljevstva Božjeg je pokora. Ako želimo sveto svetkovati Božić, valja se pripremiti pokorom i to pokorom tjelesnom i duševnom, a poglavito svetom ispovjedi i mrtvljenjem zlih sklonosti u sebi. To je naš katolički Božić! Božić u glavnom znači: Bog s nama.

Takav Božić ne smije trajati jedan dan ili nekoliko dana. Takav Božić treba biti trajan. To je bitnost kršćanskog života. Treba biti Krist uvijek u našem srcu po milosti. Ovu misao nam osobito sveta Crkva naglašava za vrijeme Božićnih dana. Ne može biti milosti gdje je mjesto dano teškim grijesima. Jer ne možemo utješiti Presveto Srce, ako smo i sami u teškom grijehu.
Treba u našem srcu biti trajni Božić milosti, ako želimo nešto učiniti na polju naknade i zadovoljštine. Katolici trebaju uvesti trajni Božić u srce svijeta. Milost Božju ne možemo postići svojim silama ili molitvama zaslužiti ni za sebe ni za bližnjega. Ali ako budemo mi činili pokoru, smilovat će se Presveto Srce, podijelit će velike milosti, po kojima će se grešnici obratiti, po kojima će se milost Božja nastaniti u srca ljudi, po kojima će doći trajni Božić svijetu. Pripremajmo dakle putove Gospodnje do srdaca ljudskih. Ti se putovi uređuju pokorom u tijelu, pokorom u duši, strpljivošću, blagošću, nošenjem dnevnoga križa, molitvama.

Namijenimo ih za trajni i lijepi Isusov Božić u dušama otkupljenika. Dajmo krv za obnovu duša i svijeta. Ne krv u bitkama i u arenama gladijatora, već dajmo krv kap po kap u dnevnim križevima, žrtvama, patnjama, umorima, poslovima! Spašavajmo svijet naknadom! Vratimo Isusa u svijet i u duše! Dajmo dušama vječni i trajni Božić! Ova misao neka nas zaokupi prigodom Božićne svetkovine.

Izvor: Glasnik Počasne straže Presvetog Srca Isusova br.6.