subota, 20. siječnja 2018.

Povijesna činjenica: Martin Luther bio je multimilijunaš!


Hans Conrad Zander to je iskopao i izrekao i svatko tko želi može to još uvijek poslušati i čuditi se ili razljutiti. I to baš u emisiji „Znaci vremena“ na programu WDR 5 koja je prikazana 31. listopada na Dan reformacije. A javni mediji ne bi trebali lagati. Oni su sve točno istražili: Martin Luther bio je multimilijunaš!

Svojim nasljednicima Luther je ostavio imutak vrijedan oko tri milijuna eura! Njegovo se bogatstvo sastojalo od zemljišnih posjeda, kuća, nakita, zlata itd. „Reformator“ koji je polemizirao protiv „katoličkih debelih zelenaša i lihvara“ bio je multimilijunaš.

Emisiju možete poslušati na njemačkome jeziku na adresi: http://www1.wdr.de/radio/wdr5/sendungen/zeitzeichen/martin-luther-ablass-100.html

Milijunaš Martin Luther! Jedan od najbogatijih građana Wittemberga koji je bio reformator u svojim posljednjim godinama. Svojim nasljednicima ostavio je bogatstvo vrijedno oko tri milijuna eura. Multimilijunaš Luther! Kako to povezati sa strastvenom polemikom protiv svih „zelenaša i lihvara“?
Kako to povezati s njegovim riječima o „đavolskome smradu“ koji potječe od svakoga novca? Kako to spojiti s činjenicom da mu osobno nije bilo stalo do novaca, da čak nije znao ni računati i da je dao da ga se iskorištava?

Lutherova polemika protiv prodaje oproštajnica počela je s njegovih 95 teza.