srijeda, 12. prosinca 2018.

Msgr. Athanasius Schneider odgovara na bitna pitanja vezana uz krizu vjere










Odgovori jednog od najistaknutijih biskupa Katoličke Crkve, msgr. Schneidera se odnose na pitanje novinara u vezi mise. U svijetu je primijećen porast zanimanja, posebno mladih osoba, prema tradicionalnoj latinskoj misi.

Msgr. Schneider odgovara kako su istina i ljepota sami po sebi privlačni. Mladi žele istinu. Tragaju za njom i žele da im Crkva da istinite odgovore. Oni žude za istinitom ljepotom koja dolazi od Boga. Po prirodi žele herojske stvari. Tradicionalna liturgija je prožeta jasnoćom katoličke vjere, a u isto vrijeme izražava duboko poštovanje i stav svetosti, uzvišenosti.... 

Duh vjere apostola i molitve jasniji je i izraženiji u tradicionalnoj liturgiji....

Biskup daje pojašnjenje zašto je to tako i kako se misa razvijala kroz povijest Crkve.

Odgovara na pitanje smatra li da je kriza vjere povezana s krizom liturgije. Veoma je zanimljiv njegov odgovor na ovo pitanje. U zapisu saznajemo mnogo zanimljivosti. 
Jedan od najistaknutijih biskupa govori kako je vjeru potrebno ne samo znati već i živjeti. Upućuje za koje ideale se isplati život živjeti. Od knjiga preporučuje dobre katekizme npr. poznati u Americi Baltimorski katekizam, knjige od pisca Chestertona, apologetiku, Fulton Sheena, životopise svetaca i mučenika, Thomas Moore-a, čiji je život primjeren našim vremenima. Poziva mlade na hrabrost jer kao Vojujuća Crkva vodimo duhovnu bitku protiv zla, sotone, zabluda i hereza. "Budite dobri vojnici Kristovi! Ponizni budite i neka Krist živi u vašim srcima! Također molite svaki dan Duha Svetoga da vas prosvijetli koji je vaš životni poziv. Je li to brak ili život posvećen Bogu odnosno duhovni poziv. Oba poziva zajedno uzvisuju Crkvu. Ne zaboravimo, Krist je uvijek pobjednik! Kad smo s Kristom, mi smo pobjednici!"