srijeda, 5. prosinca 2018.

"Tko primi jedno od mojih najmanjih Mene prima"


Iz dana u dan slušam dvije teme: 1. zalaganje za udomljavanje djece od istospolnih parova  i 2. mnogo mladih obitelji ne mogu imati djecu. Odlučih napisati post.

Tko je dijete?

Svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti je slika Božja. Upravo se stoga zlo ili sotona toliko i bori da uništi taj ljudski život. Stoga borba protiv abortusa i za zaštitu života je jedna od prvih linija bojišnice. Gospodin govori:" Ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko." Dijete je nevinost, radost, svetost, čistoća, blistavost, žrtva vrijedna svakog napora i ljubavi, ono daruje poseban smisao životu čineći ga potpunijim. Bitno je imati i raditi na tome da imamo čisto srce poput djeteta i da gledamo češće dječjim očima kako bismo u malenosti spoznali vrijednost života. Gospodin je također došao kao dijete. Zagledajmo se u djetetovu nježnost, u osmijeh, plač dojenčeta, igru i traženje sigurnosti. Suočimo se s njegovim buntom i shvatimo da su to
sve etape života kroz kojeg nastaje jedan čovjek. Pružimo djeci ljubav, zaštitu oca, nježnost majke, skrb i sigurnost. Djeca žele da im pričamo priče, da postanemo poput njih, ali to nije samo njihova želja već je to želja i Gospodina. Dopustimo mu da nas kroz djecu obogati jer djeca su najveće bogatstvo. Nisu opterećena poput odraslih. Oni ne znaju za glumu, skrivanje, neistine već samo za iskrenost i otvorenost. Dječje srce nije opterećeno obzirima. Preko djece nas Gospodin uči kako najveća bogatstva nisu od ovoga svijeta. Koliko vrijednosti možemo naučiti od njih!

Da bi naučili potrebno nam je otvoreno srce i poniznost.

Znaju biti zahtjevni i ponekad potrebni neprekidno privlačiti pažnju, ali preko toga nam Gospodin pokazuje koliko ima strpljivosti i ljubavi za nas. Kakve li časti biti okružen djecom!

Smatram da u ovom vrtlogu borbe dobra i zla ono što najplemenitije može učiniti jedna heteroseksualna obitelj, a koja ne može imati djecu je predati zahtjev i moliti za posvojenje djeteta.

Mi smo oni koji u ovome trenu najviše možemo pomoći djeci, bilo žrtvom bilo molitvom, kako tko prema svojem staležu. To je čin kojim se prima samog Gospodina u svoj dom, a ujedno je potrebno raditi na tome da se djetetu omogući zdrav roditeljski odgoj koji mu je potreban da bi se razvilo u zdravu osobu.

Jedno od djece je bio i biskup Antun Mahnić.

Prikaz njegovog života kroz dječju maštu
Rođen je 14. rujna 1850. u Sloveniji. Najstariji od trinaestero djece svojeg tate Antuna i majke Josipe. Imao je sedam braće i pet sestara. Njegovi preci su onamo preselili iz hrvatskih krajeva.

Molitva roditelja
Hvala Ti Bože za sina
kojeg si mi darovao.
Njegov život stavljam
u Tvoje ruke.
Ako ti tako želiš,
pozovi ga u svoju službu
da bude Tvoj sluga
koji će širiti radosnu vijest.
Daj mu snage
Da odgovori na Tvoj poziv
Sačuvaj ga od zla, brani ga štiti da uvijek
ostane na Tvom putu.
Amen!


(Ukoliko ne vidite pročitati s fotografije samo kliknite na nju)
Nina Gavranić 6.r., Cres

Majka Josipa je bila vrlo pobožna žena i na malog Antuna je prenijela iskru svoje vjere. S 13 godina Antun je krenuo putem svećeništva, a s 24 godine je postao svećenik. Kasnije je postao i Krčki biskup te je zapisao:"Pobožnim i čednim roditeljima, u prvom redu majkama, zahvaljuje Crkva gotova sva svećenička zvanja."

Mateja Vujić, 6r., Cres
Oni koji se s Mahnićem u Sloveniji nisu slagali prozvali su ga"oluja". Oluja koju je izazvao bila je plod tišine u kojoj je mnogo razmišljao. Promatrao je i pratio borbu ideja 20.st. Istina se sukobila s neistinom, dobrota sa zloćom. Postajalo je jasno da sjeme kukolja ne može roditi pšenicu. U tom burnom vremenu, na srcu mu je posebno bila briga za mlade naraštaje.
Godine 1896. imenovan je za krčkog biskupa pa nakon biskupskog posvećenja 7. veljače 1897. u Gorici dolazi u svoju Krčku biskupiju. Na poklon od svećenika je dobio glagoljski misal iz razloga bogatstva glagoljice.

Svakog jutra budio se u pet sati ujutro. Molio bi do 6 sati, a zatim služio sv. Misu. Zatim je radio u uredu, a potom u podne opet bi bio u kapelici. Poslije objeda oko podne pohodio je Isusa u presvetom Oltarskom Sakramentu, svakodnevno. Kratko se odmorio i dalje nastavio raditi. Nakon kratke šetnje vrtom, molio je svetu krunicu s ukućanima. Često je znao moliti sa svojom majkom. Uglavnom, nije večerao, ali bi se navečer družio s majkom i ostalima.

Ovaj biskup je mnogo toga učinio za svoju Krčku biskupiju, ali i cijelu crkvu u Hrvatskoj i Sloveniji. Smatrao je da biskup ne može bez tiskare pa je jednu pribavio i biskupiji. Zvala se "Kurykta", prema starom nazivu za grad Krk, a izdavala je:
  • biskupijski službeni list Acta curiae Episkopalis Veglensis;
  • dvotjedni gospodarsko-poučni list Pučki prijatelj
  • list hrvatsko-slovenskih svećenika klanjalaca Sanctissima Eucharistia
  • reviju Hrvatska straža
  • list mladih Luč
    Njegovi mladi koje je organizirao u društvo " Domagoj" – započeli su katolički pokret u Hrvatskoj. Željeli su da vjera bude živa i u Crkvi i u društvu.
    Njegov tata bio je zemljoradnik pa je biskup cijenio i pomagao stanovništvo koje se bavilo zemljoradnjom. Na biskupijskom posjedu Kanajt kraj Punta na otoku Krku, ljudi su mogli vidjeti kako se može bolje obrađivati zemlju.

          Gabriel Linardić, Rafaela Čargonja, Josipa Jurić i Klara Grbavac 8. r., Dubašnica

Marta Zahija 8.r., Vrbnik

Krčki biskupi nakon njega zauzimali su se da njegovo tijelo bude preneseno u Krk. To se ostvarilo za vrijeme mons.Valtera Župana. Tijelo biskupa Mahnića svečano je preneseno u krčku katedralu 23. studenog 2002. Upravo je ondje 14. prosinca 2013. mons. Valter Župan otvorio postupak za Mahnićevo proglašenje blaženim i svetim. Na grob biskupa Mahnića djeca hodočaste od 2003. Tog dana krčkom katedralom odjekuju stihovi dječje himne biskupu Mahniću. Antune biskupe, hvala, kliču djeca s morskih žala!

Izvor: Div s Jadrana, životopis sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića

Izabran je još jedan primjer iz kojeg izvire dječja radost - pogledajte i poslušajte kako mali Isak pozdravlja Majku Mariju... Pogledajmo do kraja jer je vrlo interesantno...