petak, 12. svibnja 2017.

Snajperisti i 6.000 policajaca osiguravaju Fatimu



    Snajperisti osiguravaju Fatimu

(Lisabon) Portugalska vlada ozbiljno shvaća sigurnosne mjere za Papin posjet Fatimi. Katolički poglavar stigao je danas u Fatimu. Ondje će Franjo sutra prigodom stote obljetnice prvog Gospinog ukazanja celebrirati pontifikalnu Misu i proglasiti svetima dvoje vidjelaca Franju i Jacintu Marto.

Portugal nije samo doveo brojne policijske snage i osigurao pristup svetištu velikim betonskim preprekama. Na krovovima oko svetišta raspoređeni su snajperisti. „Veliki trg ispred crkve u svetištu, uz svu suzdržanost snaga osiguranja, za pomnog promatrača djeluju kao trg pred Zidom plača u Jeruzalemu koji stalno nadziru izraelski snajperisti. Svaka snajperska pozicija sastoji se od trojice ljudi. Dvojice promatrača s dalekozorom i jednog strijelca“, rekao je jedan hodočasnik iz Fatime.

Betonske blokade postavljene su već početkom godine kako bi se spriječilo da se neki atentator zaleti s kamionom na ovo područje i na okupljene vjernike kako su to posljednjih godina izveli pripadnici džihadističke milicije Islamska država (IS) na trgu Breitscheidplatz u Berlinu, a prije toga u Nici.

Sveukupno je u Fatimi angažirano 6.000 policajaca kako bi se jamčila sigurnost Pape i brojnih hodočasnika koji su došli u svetište prigodom stote obljetnice Gospinih ukazanja i kanonizacija. Generalna tajnica za unutarnju sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Helena Fezenda izjavila je da „nema pokazatelja“ koji navode na to da bismo se trebali pribojavati mogućeg terorističkog napada.

Tekst: Andreas Becker
Slika: Secretum meum mihi