utorak, 23. kolovoza 2016.

Glupost i gubitak morala su eksplozivna smjesa





Samir Khalil Samir predbacuje političarima u Europi „glupost i gubitak morala“ u ophođenju s islamom i kaže da je to „eksplozivna smjesa“

(München) Egipatski isusovac i stručnjak za islam, p.Samir Khalil Samir, profesor na Papinskom orijentalnom institutu (PIO) u Rimu, na Sveučilištu sv. Josipa u Beirutu i  na Centre Sèvres de Théologie des Institut Catolique u Parizu, ovih dana boravi u Münchenz gdje je uživo i iz blizine promatrao događaje vezane za atentat od 22. srpnja. Jedan Iranac s njemačkom putovnicom usmrtio je osam ljudi, 35 ljudi je ranjeno, deset od toga teško. O trenutačnom valu nasilja muslimanskih počinitelja u Njemačkoj i Francuskoj on piše u zaključku jednoga komentara koji je objavio Asianews:

Prije je to bilo ovako: Zapadno je društvo slovilo kao model razvoja i emancipacije. Danas pak vrijedi suprotno. Za mnoge muslimane zapadno društvo treba odbaciti. A u međuvremenu nastaje novi islamski ili islamistički (fundamentalistički) model.
Za naše je stoljeće to veliki sukob.
Trebamo imati hrabrosti reći da islam sadržava elemente nasilja u Kuranu i u Muhamedovom životu. Ako i dalje tvrdimo da je „islam religija mira“, stvaramo samo pomutnju i uljepšavamo stvar.
Jučer sam poslušao govor britanske premijerke Therese May od prije tri godine kad još nije bila premijerka. Govor je održala na jednom susretu s muslimanima. Pri tome je tisuću puta ponovila: „Islam je religija mira! Islam je religija mira! U Kuranu ne postoji ni najmanji ajet koji potiče nasilje!“ Za to je dobila oduševljeni pljesak od nazočnih. To je sve nevjerojatno! To je pokušaj da se ozbiljan problem prikaže bezazlenim. A to čine poglavito političke vođe u Europi, a ne pučanstvo.
Zašto to čine? Kako bi dobili glasove islamskih zajednica. I u Francuskoj je to tako: već nekoliko godina vlada može staviti na raspolaganje zemljišta za gradnju džamija i islamskih centara, besplatno na 99 godina. Na ovaj način preplavljuju cijelu Francusku džamijama čiju gradnju financiraju države koje podržavaju terorizam. Među političarima mora se konstatirati gubitak moralne svijesti, budući da su spremni na sve, samo da dobiju glasove. K tome pridolazi još i malčice gluposti: nitko normalan ne bi tvrdio da u Kuranu nema ajeta koji promiču nasilje!
Glupost i gubitak morala su eksplozivna smjesa.

Izvor: http://www.katholisches.info/2016/07/26/dummheit-und-verlust-der-moral-sind-eine-explosive-mischung-samir-khalil-samir-ueber-den-umgang-europaeischer-politiker-mit-dem-islam/