subota, 4. ožujka 2017.

Zašto Gospa u Fatimi traži pobožnost pet prvih subota?



Sestra Lucija se prisjeća viđenja od 13. srpnja 1917. u kojem je Gospa rekla:"Žrtvujte se za grješnike i osobito dok se žrtvujete govorite: O, Isuse to je Tebi za ljubav, za obraćenje grješnika i kao pokora za grijehe koji se nanose Bezgrješnom Srcu Marijinom." 

Sestra se dalje prisjeća kako su vidjeli pakao kao ognjeno more i u taj oganj među đavle bačene duše, nalik ljudskim spodobama od prozirne, crne i obrončane žeravice, plivali su u tom ognju. Plamen ih je rigao i od njih kao da su nastajali oblaci pepela. Padali su na sve strane, poput iskri u silnome požaru, urličući od bola i očaja, što je vidjeoce duboko potreslo.




Prestrašeni, moleći vidjeoci su podigli svoj pogled prema Gospi, a Gospa je prepuna sućuti i tuge govorila:"Vidjeli ste pakao kamo odlaze duše jadnih grješnika. Za njihov spas Bog želi da se u svijetu započne pobožnost mom Bezgrješnom Srcu... Zahtijevam ispovijed i pričest svake prve subote u mjesecu. Onome tko bude vršio pobožnost mom Bezgrješnom Srcu obećavam spasenje i te duše Bog će ljubiti poput cvijeća koje sam pripremila za ukras Njegovom prijestolju."


Pobožnost prvih pet subota sastoji se u slijedećem:
a) da se obavi sv. Ispovijed i zatim Sv. Pričest;
b) da se toga dana izmoli jedan dio Gospine krunice (radosni, žalosni ili slavni);
c) da se razmišlja barem četvrt sata o otajstvima svete krunice,
d) da se sve ovo obavi s nakanom, da se da zadovoljština Bezgrješnom Srcu Marijinu.


Pet je vrsta psovki i uvreda koje se nanose Bezgrješnom Srcu Marijinom, a koji bi mogli dati odgovor zašto baš pobožnost pet prvih subota:
  1. Psovke upućene Bezgrješnom Začeću
  2. Psovke upućene njezinom Djevičanstvu
  3. Psovke upućene Božanskom majčinstvu, odbijanje da se Majka Božja prihvati kao Majka svih ljudi
  4. Uvrede u kojima se u srcima djece javno pokušava pobuditi osjećaj ravnodušnosti, prijezira, mržnje prema Bezgrješnoj Majci
  5. Uvrede izravno upućene njezinim svetim slikama




Našli smo i jednu lijepu zanimljivost u dnevno.hr koju prenosimo.


Izvor 1:Sjećanja sestre Lucije, imprimatur, Fatimae, Maii 2010, + Antonius, episcopus Leir - Fatimensis,

Izvor 2