nedjelja, 17. rujna 2017.

AP o desetoj obljetnici motuproprija Summorum Pontificum: „Čini se da Franjo sve poduzima kako bi ga povukao“


Associated Press o rimskoj konferenciji prigodom 10. obljetnice motuproprija Summorum Potificum koja je održana 14.rujna na Angelicum-u

(Rim) Tiskovna agencija Associated Press (AP) koju je 1846. utemeljilo pet njujorških dnevnih listova jedna je od najutjecajnijih međunarodnih tiskovnih agencija. U prošli četvrtak agencija AP izvijestila je i o međunarodnoj konferenciji koja je prigodom 10. obljetnice motuproroprija Summorum Pontificum održana na Papinskome sveučilištu svetoga Tome Akvinskoga u Rimu u nazočnosti kardinala Raymonda Burkea, Gerharda Müllera i Roberta Saraha. Donosimo isječak iz AP izvješća.

Pristaše latinske Mise obilježavaju 10. obljetnicu – bez Pape

Pristaše stare, latinske Mise dolaze na svoje godišnje hodočašće u Rim iako vlada posvemašnja ravnodušnost za njihovu stvar ili, reklo bi se, čak i otvoreno protivljenje nikoga manjega nego samoga pape Franje.

Deset godina pošto je papa Benedikt XVI. donio zakon koji dopušta veću uporabu latinske Mise, čini se da Franjo sve poduzima kako bi ga povukao ili barem da djeluje kao da taj zakon ne postoji.

U proteklim tjednima izjavio je s „učiteljskom vlašću“ da su reforme šezdesetih godina kojima je dopušteno da se mise služe na narodnim jezicima umjesto na latinskome „ireverzibilne“. Prošli tjedan dao je mjesnim biskupskim konferencijama ovlast da umjesto Vatikana nadziru prijevode.

Ovi koraci naglašavaju da je rat oko drevne liturgije u Katoličkoj Crkvi vrlo živ i otvara pogled na crte bojišnice koje su povučene između konzervativnih, tradicionalnih katolika i Franje otkada je na svojemu prvom javnom obraćanju kao papa 2013. godine odbio nositi tradicionalnu, crvenu mocetu obrubljenu krznom hermelina.
Čini se da je ravnodušnost obostrana.

Na konferenciji u četvrtak 14. rujna prigodom 10. obljetnice Benediktova dekreta kojim je dopustio uporabu latinske Mise, organizator susreta p.Vincenzo Nuara u svojemu uvodnom govoru ni jedan jedini put nije spomenuo papu Franju.

Tekst: Giuseppe Nardi