ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Generalni poglavar Svećeničkoga bratstva sv.Pija X. među potpisnicima koji kore papu Franju


Msgr.Fellay svojim potpisom u ime Bratstva sv.Pija X. podupro je ukor pape Franje „poradi širenja hereza“ pobudnicom Amoris laetitia.

(Menzingen) Među potpisnicima Correctio filialis de haeresibus propagatis koja je upućena papi Franji nalazi se i biskup Bernard Fellay, generalni poglavar Svećeničkoga bratstva sv.Pija X.

Kako su priopćili inicijatori Correctio filialis, msgr.Fellay ne pripada skupini prvih potpisnika koji su 11. kolovoza ove godine dostavili ukor Papi u Dom svete Marte.

Generalni poglavar Bratstva sv.Pija X. priključio se nakon pomnjivog proučavanja teksta i obrazloženja Correctio dok su prvi potpisnici čekali na odgovor iz Vatikana. Budući da dosad nije pristigao nikakav odgovor, jučer je ukor objavljen u javnosti. Potpis msgr.Fellaya izriče „slaganje Svećeničkoga Bratstva sv.Pija X. sa sadržajima“, rekli su inicijatori.

Bratstvo je već u prošlosti iznijelo kritiku pobudnice Amoris laetitia, sporne posinodske pobudnice pape Franje. S Correctio Papi se predbacuje širenje sedam hereza koje je on u pobudnici Amoris laetitia „natuknuo ili podupro“.

Svećeničko bratstvo sv.Pija X. utemeljio je 1970. godine nadbiskup Marcel Lefebvre. Godine 1975. zbog otpora nekim izjavama u koncilskim dokumentima i pokoncilskome razvoju u Crkvi oduzeto mu je kanonsko priznanje. Od 2009. godine odvijaju se razgovori između Bratstva sv.Pija X. i Svete Stolice o otvorenim pitanjima i crkvenopravnome priznanju. Dva puta se činilo da je sporazum na dohvat ruke: u svibnju 2012. godine i u svibnju 2017. godine, no nije došlo do konkretnih rezultata.

Tekst: Giuseppe Nardi