četvrtak, 28. rujna 2017.

Sveti Arkanđeli (moćna zaštitna molitva)





Potrebno je znati da je riječ Anđeli naziv za službu, a ne za narav. Oni su uvijek duhovi, ali ne možemo ih uvijek nazivati Anđelima već samo onda kad se preko njih nešto najavljuje. Oni koji javljaju ono najviše zovu se Arkanđeli. (iz Homilija o Evanđeljima, svetoga Grgura Velikog, pape)

Sv.Mihael, vođa nebeske vojske, zaštitnik i branitelj Božjeg naroda

U hebrejskom ʹMi ka elʹ znači Tko je kao Bog?

U Svetom Pismu se spominje pet puta:
-         „Knez kraljevstva perzijskoga protivio mi se dvadeset i jedan dan, ali Mihael jedan od prvih Knezova, dođe mi u pomoć.“ (Dn 10,13)
-         „Nema nikoga tko bi se sa mnom protiv njih borio osim Mihaela, Kneza vašega, moje potpore i moga okrilja.“ (Dn 10, 21)
-         „U ono će vrijeme ustati Mihael, veliki Knez koji štiti sinove tvoga naroda.“ (Dn 12,1)
-         Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim Anđelima morao voditi protiv zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogaše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki zmaj, stara zmija, koja se zove đavao-sotona, zavodnik cijeloga svijeta-bijaše zbačen na zemlju i bijahu s njime zbačeni njegovi anđeli.“ (Dn 12, 7-9)
-         „Naprotiv, Mihael Arkanđeo, kad se u borbi za Mojsijevo tijelo prepirao s đavlom, nije se usudio izreći protiv njega uvredljivu osudu, nego je rekao:“Neka bi ti Gospodin zapovjedio da ušutiš!“ iz poslanice svetog Jude Tadeja, deveti redak. 

Sveti Mihael je do kraja htio služiti Bogu ne gledajući na cijenu niti na čast. Svim svojim bićem htio je ostati uz Boga. Strmoglavio je u vječni bezdan onoga koji je bio postavljen na mjesto prvi do Boga, svjetlonoša – Lucifera. Na koncu svijeta sveti Mihael će se boriti s Antikristom i uništit će ga kao što je uništio i Lucifera na početku.  Mnogima je poznata molitva svetom Mihaelu koja je bila obavezna do Liturgijske reforme. Danas ju nažalost svakodnevno mole samo poneki samostani, a tako je silno potrebna i neophodna svima jer zli želi svaku dušu zarobiti ili ometati.

Preporučamo molite ju svakodnevno jer silna je moć zagovora i pomoći svetog Mihaela Arkanđela! Neka nam postane naša sveta dužnost družiti se s glavnim vođom nebeske vojske!

Izvorno na latinskom (papa Leon XIII)
Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium.Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, Satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute, in infernum detrude.                                               
Amen.

Hrvatski:
Sveti Mihaele Arkanđele,brani nas u boju; protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon.
Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo:Ti, vojvodo vojske nebeske, sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, Božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali.
Amen.

U knjizi svetog Anselma piše kako je đavao napao jednog redovnika pred smrt i spočitavao mu njegove grijehe. Redovnik nije znao kako bi se obranio i u pomoć mu je pristupio Arkanđeo Mihael i odgovorio da su mu svi grijesi prije krštenja oprošteni. Zatim je redovniku đavao nabrajao grijehe nakon krštenja. Tad je sveti Mihael odgovorio da su mu i ti grijesi oprošteni u ispovijedi i da se pouzda u Božje milosrđe jer je okajao sve grijehe i za njih dao zadovoljštinu strpljivošću u patnjama na samrtnoj postelji.
Sveti Mihael je veliki pomoćnik u raznim nevoljama i bolestima.
Papa Pio XII proglasio ga je zaštitnikom radiologa.
Zazivajmo ga često. Ako je teško pobijediti napast ili ispraviti nedostatak, sveti Mihael će pomoći.
Sveti Mihaele, brani nas u boju iz ljubavi koju imaš za nas i kojom želimo odgovoriti Bogu.

Sveti Gabriel, Arkanđeo, navjestitelj Utjelovljenja
Ime Gabrijel znači „Snaga Božja“.
Zajedno sa svetim Mihaelom on je čuvar crkvenih vrata. Obojica priječe prolazi sotoni u crkvu. Papa Pio XII apostolskim breveom od 01. travnja 1951. godine proglasio ga je nebeskim zaštitnikom telekomunikacija, telefona, telegrafa, radia, televizije.
Časti se kao zaštitnik pismonoša i glasonoša.
Ovaj Arkanđeo je i Zahariji navijestio rođenje svetog Ivana Krstitelja, Otkupiteljeva preteče, a također i Djevici Mariji rođenje Sina. Također se spominje u Božjoj Riječi, knjizi proroka Danijela (Dn 8,16-26).
U molitvi Zdravo Marijo katolici diljem svijeta ponavljaju iste riječi koje je sveti Gabriel izrekao pri pozdravu Blaženoj Djevici. U tome je najljepša poruka koju je sveti Gabrijel donio s neba. Molitva Zdravo Marijo je ponavljanje njegovih riječi (3 prva zaziva, a potom su 2 zaziva svete Elizabete). Ta molitva nam govori o dva najsigurnija časa u našem životu – sad i trenutak smrti. Moleći Zdravo Mariju već sad se pripremamo za trenutak smrti. Prijelaz u vječnost je najvažniji trenutak i potrebno ga je izmoliti. Majka ne dolazi ako nije pozvana. Tamo gdje nema Majke nema niti Isusa, Trojstva, nema ničega. Takva duša gubi se za cijelu vječnost.  Rijetke su duše koje, ako nisu živjele  u samom trenutku smrti prionu uz Gospodina i priznaju Ga Bogom, a Majku Bogorodicom i vazda Djevicom. Također tri puta dnevno pobožni katolici mole Anđeosko pozdravljenje dozivajući u srce i um taj trenutak blage vijesti.

Sveti Rafael, Arkanđeo zdravlja ili Božji lijek
Ime Rafael znači „Lijek Božji“. Sveti Rafael se spominje u Tobijinoj knjizi. Gospodin ga šalje da ozdravi Tobiju i Saru. On Tobiju uvodi u Sarinu kuću, koju oslobađa od zla. Saru kao ženu mladoga Tobije skupa s njim dovodi u kuću staroga Tobije. Mladi Tobija, pun zahvalnosti prema svome ratiocu, a kojeg još ne prepoznaje, priča ocu koja mu je sve dobročinstva njegov pratioc iskazao. Tada se sveti Rafael, koji se prikazao u čovječoj slici Azarije očituje:“Blagoslivljajte Boga nebeskoga, hvalite ga i veličajte pred svim živima jer vam je učinio milosrđe svoje! Činite dobro i neće vas zlo snaći. Molitva s postom i milostinjom bolja je nego blago u zlatu gomilati. Milostinja izbavlja od smrti, tamani grijeh i čini da se nađe milosrđe i vječni život. Koji čine grijeh i nepravdu neprijatelji su svojoj vlastitoj duši. Očitujem vam dakle istinu i ne ću vam dulje sakrivati tajnu; rekoh da je lijepo čuvati tajnu kraljevu, ali je časno otkriti i hvaliti djela Božja. Kad si se molio sa suzama i pokapao mrtve, ostavljao objed i sakrivao obdan mrtve u kući svojoj i obnoć ih pokapao, ja  sam prinosio Tvoju molitvu Gospodu. Jer si bio Bogu mio trebalo je da se iskažeš u kušnji .Zato me Gospod posla da Te iscijelim i Saru, ženu sina Tvojega, izbavim od zla duha. Ja sam Anđeo Rafael, jedan od sedmorice, koji stojimo pred Gospodom.“
Kad oni to čuše, prepadoše se i dršćući padoše ničice na zemlju. 
Anđeo im reče:“Ne plašite se! Mir vama! Blagoslivljajte Boga u vijeke! Ja ne dođoh jer se to meni svidjelo, nego po zapovijedi Boga našega i zato Ga blagoslivljajte i pjevajte mu u vijeke! Činilo se istina, da s vama jedem i pijem; ali ja uživam jelo nevidljivo i pilo, kojega ljudi ne mogu vidjeti. Vrijeme je da se vratim k Onome, koji me i poslao. A vi blagoslivljajte Boga i pripovijedajte sva divna djela Njegova!“ Nakon ovih riječi, više ga nisu vidjeli. Tri sata ležali su na licu svojemu i blagoslivljali su Boga. Zatim se digoše i pripovijedali su sva divna djela Njegova. (Tob 12, 6-22)

        Sveti Arkanđeli, čuvajte nas u boju da blagoslovljeno prispijemo u vječnu Domovinu!


                    Kapelica u Garganu- svetište sv.Mihaela (ovdje se ukazao sv. Mihael)