ponedjeljak, 30. listopada 2017.

Benedikt XVI. je pao, ali je unatoč tome „pun duha“


Biskup Stefan Oster (Passau) i Peter Seewald 26. listopada kod Benedikta XVI. Posljedice pada još su posve vidljive. No oni tvrde da je unatoč tome bio „pun duha“.

(Rim) Dana 18. listopada vatikanski glasnogovornik Greg Burke objavio je na Twitteru fotografiju Benedikta XVI. Burke je samo napisao: „Papa emeritus, danas u 17 sati“, no bez bilo kakvoga komentara koji bi objasnio neobičnu objavu.

Razlog su bile glasine da se pogoršalo zdravstveno stanje Pape emeritusa. Ovo objavljivanje fotografije trebalo je djelovati njima usuprot.

Mnogi vjernici izrazili su svoju zabrinutost. Fotografija koju je objavio Greg Burke možda je bila u dobroj namjeri, ali je bila djelomično krivotvorena. U to vrijeme nije odgovarala stvarnom stanju stvari. Na slici je bio Benedikt XVI. koji je u travnju ove godine napunio 90. godinu života, zbog starosti pomalo slab, ali dobroga zdravlja.


Biskup Oster i Peter Seewald predali su Benediktu XVI. knjigu koja će izići 30. listopada.

U stvarnosti, bivši papa pao je pretprošli tjedan. Posljedice se jasno mogu prepoznati na fotografiji od 26. listopada koja je snimljena tijekom posjeta biskupa Stefana Ostera iz Passaua u vatikanskome samostanu Mater Ecclesiae.

Biskupa Ostera pratio je novinar i publicist Peter Seewald koji je s papom Benediktom objavio dvije uspješnice – knjige razgovora, posljednju u rujnu 2016., knjigu „Posljednji razgovori“. Tijekom susreta u četvrtak Benediktu su predali knjigu „Benedikt XVI. – njemački papa“ koji je Seewald napisao o njemu na zahtjev biskupije Passau.

Biskup Oster napisao je na svojoj facebook stranici o posjetu:

                                         Nova knjiga: „Benedikt XVI. – njemački papa“

Kako srdačan susret danas u Rimu s našim dragim Papom emeritusom Benediktom XVI! Skupa s poznatim novinarem Peeterom Seewaldom imao sam čast predati mu prekrasnu novu knjigu: knjigu koju je naša biskupija izdala skupa sa Seewaldom. Naslov: Benedikt XVI – njemački papa. Veličanstvene slike, mnogi kratki, pregnantni tekstovi o velikim temama i jedan kratak prikaz njegova života. Premda papa Benedikt nakon pada prije tjedan dana ima modricu ispod oka, našli smo ga zdrava, izvrsno raspoložena, puna duha i s mnogim malenim i većim sjećanjima na ljude iz njegove i naše rodne biskupije. On sve pozdravlja i svima šalje svoj blagoslov.“

Tekst: Giuseppe Nardi