ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Dostojanstvo svećenika i vrijednost božanske žrtve (Za svećenike i laike I.dio)


Sveti Josip Cupertino, franjevac i svetac (1767.godine proglašen svetim) je na pitanje što misli koja sredstva bi najuspješnije mogla da posvete njegove svećenike i poprave njegovu biskupiju odgovorio:"Pobrinite se da vaši svećenici pažljivo i redovno mole božanski oficij (časoslov) i sveto služe svetu Misu."

Postoji li stoga za katolika, a naročito za svećenika ljepši predmet razmatranja od Oltarske žrtve?

Tridentski koncil obvezuje svećenike da se obični vjernici koliko je to moguće upute u poznavanje divne liturgije. Sveta sinoda određuje pastirima duša da često za vrijeme sv. Mise, sami ili po drugima izlože neke od stvari koje se u Misi čitaju i da, među ostalim, objasne koju tajnu ove presvete žrtve (Sess.22. c. 8)

Sveta misa je čin kojim čovjek Boga časti u duhu i istini radi Njegove neizmjerne savršenosti. U njoj se nalazi sve što veže stvora sa Stvoriteljem, nebo sa zemljom.

Četiri glavne dužnosti iz koje izviru sve druge su: klanjanje, zahvala, prošnja i pokajanje.

Iz govora svetog Bernarda dušobrižnicima na jednoj sinodi:"Koliko vam je dostojanstvo dao Bog! Bog se nije zadovoljio da vas uzdigne nad kraljeve i careve, dapače, pretpostavio vas je anđelima i arhanđelima, prijestoljima i vlastima; jer kao što nije uzeo anđele nego sjeme Abrahamovo da učini djelo Otkupljenja, tako nije anđelima nego samo svećenicima dao vlast da posvećuju tijelo i krv."

Sveti Efrem:"Veliko i uzvišeno, neizmjerno i beskrajno je dostojanstvo svećenikovo, čudo koje zapanjuje!"

Sveti Kasijan:"O, svečeniče Božji, ako motriš visinu nebesa, viši si, ako ljepotu sunca, mjeseca i zvijezda, ljepši si, ako uzvišenost vladara, uzvišeniji si, niži si samo od svoga Stvoritelja.

Sveti Augustin:"O, divno dostojanstvo svećenika, u čijim se rukama utjelovljuje Sin Božji kao u krilu Djevice Marije!"

Da bi svećenik obavljao službu što dostojnije potrebno je više stvari, a naročito:

1. poznavanje vrijednosti božanske žrtve, kako bi je cijenili i štovali
2. svetost i to osobita vrsta svetosti, koju žrtva traži, kako bi se trudili oko stjecanja te svetosti pomoću milosti, da bude u stanju žrtvu prinositi koliko mu dopušta ljudska slabost
3. poznavanje pomoćnih sredstava, koja mu žrtva pruža, ne samo da sebe posveti već i svoju braću da može posvećivati, da tako sa živom vjerom, koja traži strahopoštovanje i sveti strah, spoji nadu i ljubav, koje srce raširuju.

Poznavanje vrijednosti božanske žrtve

Tradicionalna latinska Misa je bitno jedna s onom misnom žrtvom, za kojom je svijet 4 000 godina uzdisao, proroci su je navijestili i svi starozavjetni obredi predočavali i koja je u punini vremena pred Jeruzalemom na Kalvariji bila prinesena i čije je nekadašnje prikazanje po riječima svetog Pavla savršeno zadovoljavalo da potpuno izvrši posvećenje izabranika. Katolička Crkva nema ništa izvrsnijeg i uzvišenijeg što se na zemlji može zamisliti.

(nastavlja se..)