srijeda, 4. listopada 2017.

Sveti Franjo Asiški - iz njegovog pisma


Blagoslovljeni koji ljube Gospodina i čine ono što piše u Evanđelju

Volja je Očeva bila da Njegov blagoslovljeni i slavni Sin, kojega nam je On dao i koji se za nas rodio, prinese sebe kao žrtvu i dar na žrtveniku križa prolivši vlastitu krv. To On, po kojem je sve stvoreno, nije učinio za sebe, nego za naše grijehe, ostavljajući nam primjer da idemo Njegovim stopama.

On hoće da se svi spasimo po Njemu i da Ga primamo čistim srcem i neokaljanim tijelom. Kako su sretni i blagoslovljeni oni koji ljube Gospodina i koji čine onako kako sam Gospodin u Evanđelju kaže: Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom, a bližnjega svoga kao sebe samoga. Ljubimo Boga i štujmo Ga čista srca i čiste pameti jer On to traži.

Upućujmo mu hvale i molitve danju i noću jer treba da uvijek molimo i da u tome ne sustajemo. (komentar: najveća molitva je sveta misna žrtva)

Potrebno je također da postimo i da se uzdržavamo od grijeha, od suvišnog jela i pića i moramo biti katolički. Treba da često posjećujmo crkve.

Potrebno je da poštujemo klerike, čak i ako su grešnici (komentar: kao katolici potrebno je nasljedovanje Isusa Krista, a ne čovjeka. Za zlo djelo ili pogrešan nauk smo pozvani reći da je zlo, a čovjeka ne osuditi kao osobu već ljubiti.) ne samo zbog njih samih, nego zbog njihove službe i jer nam oni pružaju presveto tijelo i krv Gospodina našega Isusa Krista, što ga žrtvuju na Oltaru, primaju ga i drugima ga dijele. Budimo svi tvrdo uvjereni da se nitko ne može spasiti osim po krvi Gospodina našega Isusa Krista i po svetim riječima Gospodnjim, koje klerici propovijedaju, navješćuju i drugima dijele (komentar:potrebno je imati zdravi oprez za vrijeme propovijedi da klerici zaista propovijedaju Gospodinov nauk jer u ovim vremenima postkoncilske krize lako mogu uletjeti da propovijedaju svoju pamet, čak ponekad i suprotno od nauka vjere, a što je pogubno za spas duše).

Moramo ljubiti svoje neprijatelje i dobro činiti onima koji nas mrze.

Ljubavlju, koja je Bog, molim i zaklinjem sve vas do kojih dopire ovo pismo ja brat Franjo, vaš manji sluga, da ove miomirisne riječi Gospodina našega Isusa Krista ponizno i s ljubavlju primite, da ih dragovoljno vršite i potpuno opslužujete. A sve one koji ih dragovoljno prime i shvate, te ako u njima ustraju do kraja, neka blagoslovi Otac i Sin i duh Sveti. Amen.

Komentar: Svojim propovijedanjem sveti Franjo je postizao kod osoba da slijede Isusa Krista tako što je živio ono što je propovijedao. Na taj način bio je autentični svjedok Raspetoga.

Quaracchi, 1941, str.87

Jedan dobar fratar nekolicini nas koji smo bili na hodočašću u Asiz nam je pokazao dio u koji se ne može baš tako lako u samostanu ući. Tu sam uspio fotografirati samo dvije fotografije.

                  Ovo je fratarska blagovaona gdje je za jedan događaj s fratrima bio i papa

                                                                 Pogled s terase

                                  Nekoliko detalja iz samostana gdje hodočasnici idu redovito:
                        slabo je radio aparat, ali mislim da se vidi naš veliki svetac i njegova ćelija
                           Golubice su žive, nisu umjetne i još uvijek mu svakodnevno dolaze