subota, 21. listopada 2017.

Zašto je Gospina krunica tako jako snažna molitva?


"Krunica je najizvrsnija molitva i najučinkovitiji način za postizanje vječnoga života. Ona je lijek za sva zla i korijen svih naših blagoslova. Ne postoji bolji način molitve."
(Sveti otac Leon XIII)

Sve molitve koje čine Gospinu krunicu su potekle iz nebeskih usta. Ako ih sada i mole zemaljska usta, rado se slušaju i primaju na nebesima.

1.ZNAK što ga odmah s početka na sebi činimo, makar još ništa ne govorili: s čela na prsa, s lijevog na desno rame svi stanovnici neba savršeno poznaju i neopisivo cijene. To je znak svetog križa, "znak Sina Čovječjega". To je znak koji je mnogim mjestima prezren i prividno nadjačan, koji je zatrpan koje kakvim ljudskim i sotonskim znakovima, ali će na Sudnjem danu taj znak pobijediti sve druge znakove i zablistat će kao Sunce vječnosti! To je Isusov pečat! Na onom tko se nemarno križa taj će se pečat na njemu pokazati maglovito i nejasno. A tko se križa pažljivo i pravilno, Isusov će pečat na njemu biti jasan i svud vidljiv, na poslu i u molitvi.

Zato je Prečista Djevica svoju malu odabranicu Bernardicu odmah kod prvog ukazanja 11.veljače 1858.poučila, neka se pravilno križa. Blago onome tko se navikne na mirno i misaono križanje. Treba žaliti onoga, koji samo"muhe razgoni".


2.SVEČANA IZJAVA
„U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen!“, koju ustima izgovaramo u isto doba, dok desnicom u svoje tijelo i u svoju dušu zapisujemo i utiskujemo znak čovječjega Sina, potekla je iz usta samoga Gospodina Isusa i ima na nebu neizrecivu moć! Čuje se do samoga Presvetoga Trojstva, a znači da mi bilo koji posao ili molitvu počinjemo potpuno priznajući nad sobom svu moć, dobrotu i ljubav Oca i Sina i Njihova Svetoga Duha! I da pokažemo da od toga ne odstupamo ni za što na svijetu dodajemo „Amen!“. Amen znači – Tako je i tako neka bude.

Križati se treba polagano i sabrano. Ako se budeš znao valjano križati i sotona će vidjeti koliko pripadaš Bogu. Za vrijeme uzbune, a osobito za vrijeme napada odozgo, treba križati sebe i treba križati sve strane svijeta oko sebe, sve zračne visine, da se pakleni dušmanin, kraj sve zlobe, ne mogne poslužiti neprijateljskim napadačima na našu štetu.

Samo to još nije krunica! Do ovdje mogu s nama ići i nekatolici, raskolnici i krivovjerac, luterani i anglikanci, jer su iz goleme Isusove ostavštine znak svetoga križa i oni sačuvali i ponijeli, dok su mnogo što putem izgubili.

Gospina krunica nas vodi dalje. Traži od nas da pred cijelim svijetom i pred nebeskim dvorom očitujemo svoje

3. VJEROVANJE!
Ovdje nas moraju ostaviti svi oni, koji se doduše križaju kao mi, ali ne vjeruju kao mi.
Očitujući tako svoje vjerovanje mi pred nebom i zemljom izjavljujemo tko smo. To je naša iskaznica- osobna karta!



Sveti Pavao nam govori:“Bez vjere je nemoguće svidjeti se Bogu!“ (Hebr 11,6). Drugim riječima to znači onaj koji vjeruje svidjet će se Bogu! Gospa, mudra učiteljica, odmah na početku svete krunice uči svoju djecu da očituju svoje „Vjerovanje“, potpuno i neokrnjeno, da se tako odmah Bogu svide.
(Vele stari pitaj čovjeka tko je za njega Bog i znat ćeš kakva mu je vjera. Pravi Katolik će odgovoriti, Bog ima ljudsku i božansku narav... Ako čuješ drugačiji odgovor znaj da nije pravi Katolik.)

U Vjerovanju je potrebno istaknuti da:

Vjerujemo u..... svetu Crkvu Katoličku!“
Kako je velik broj onih, koji ni pojma nemaju o ljepoti koja predstavlja biti u svetoj Crkvi Katoličkoj. U njoj su i Bog i ljudi. Osnovao ju je sam Isus Krist, a zadaća joj je osigurati spasenje duše.

Vjerujemo u....općinstvo svetih!“
Kako je malo katolika, kojima je dušu ispunila ova divna istina, da smo: i mi ratnici na zemlji, i patnici u čistilištu kao i pobjednici u nebu – jedna neizmjerna općina, u kojoj je Načelnik sam Isus Krist i u kojoj je sve uređeno baš na našu korist! Tko tako vjeruje sviđa se Bogu!

Vjerujemo u...... oproštenje grijeha“
Nužno je i u sebe i u drugih neprekidno buditi vjeru u Neizmjernu Božju Ljubav, koja je pripravna i najzadnjem grješniku sve oprostiti nakon pokajanja i vratiti mu svu nevinost, koju mu je đavo oteo.
Kada tako vjerujemo i tako govorimo pa još i druge uvjeravamo, ugađamo Bogu i sviđamo Mu se!

Vjerujemo u.......uskrsnuće tijela!“
Tko bi od ljudi mogao izreći, koliko Bogu ugađamo kada javno priznajemo, da je u Njega tolika moć, da može sav ljudski rod iz grobova i sa dna mora dići na novi život! Nas ne stoji ništa to malo riječi izgovoriti, a za Boga su one beskrajna slava i čast!

Vjerujemo u.......vječni život!“
Ove su riječi najjača osuda svima koji govore da ne vjeruju u vječni život! Tko vjeruje, izriče novu pohvalu Božjoj moći i stječe Boga za Prijatelja. AMEN! Kao potvrda stalnosti u vjeri. Zbog svega toga Vjerovanje treba moliti s velikom sabranošću. Što bolje razumiješ molitvu, bolje ćeš se moliti. Molitva će Ti biti jača jer ćeš biti bliže Bogu. Krunica koja izlazi iz usta molitelja i moliteljica, koji srcem i pameću razumiju što im usta izgovaraju i koji na to pameću misle dok mole će pokazati svoju snagu! Krunica koju usta govore tj.“melju“, a srce i pamet ne razumije, što usta drobe, niti misle na to, od takve krunice ne očekuj mnogo snage.

Molitva krunice je korisnija više kad se moli u zajedništvu, a u tom nas potvrđuju riječi Spasitelja, koji je po svetom Evanđelju izrazio: kad su dvojica ili trojica u moja ime sakupljena, i ja sam sa njima! Zajednička molitva ulijeva novu snagu, novi žar, obzirom ne na pojedince već na društvo koju ovu skupnu molitvu sačinjava samo da molitva ima uvjete bez kojih nije prava molitva. Ti uvjeti su: poniznost, ustrajnost i predanje. Isto kao u vojsci, nemaju svi vojnici istu snagu, srčanost već slabiji primaju od hrabrijih bodrenje i jakost da onda u zajednici hrabrije i bolje vojuju. Da jednim te istim duhom, jednom te istom namjerom proniknuti, pod jednim te istim stijegom i konačnu pobjedu izvojuju.

Anđeoski naučitelj sv.Toma Akvinski nas poučava da je skoro nemoguće da zajednička molitva ne bude od Boga primljena i uslišana.

Dao Bog da mi toliko u crkvi, koliko u obitelji, budemo živa prilika nebeskog Jeruzalema, gdje sretni stanovnici neprestano pjevaju pohvalne pjesme, Presvetom Trojstvu; neumrlom Jaganjcu Isusu Kristu, žrtvi ljubavi, iz koje je potekla za nas Božanstvenom Ocu, neprocijenjena krv.

Evo jedan od velikih plodova koje nosi zajednički izmoljena sveta krunica! ( staviti link od

videozapisa bitka kod Lepanta)