srijeda, 1. studenoga 2017.

Josip Lang- iskreni svetac za kojim je tugovala najviše sirotinja


Danas slavimo sve svete, a među njima se posebno sjećamo hrvatskih svetaca i biskupa Josipa Langa.

Podrijetlo svetkovine Svi sveti je potrebno tražiti na Istoku, IV. stoljeće. Ondje se u Antiohiji slavio blagdan svih svetih mučenika na prvu nedjelju po Duhovima. U VI. stoljeću isti blagdan je na isti dan uveden u Rimu, a sto godina kasnije papa Bonifacije IV. stavio ga je na 13. svibnja, dan u koji je poganski hram Pantheon (vrlo originalna građevina s otvorenom kupolom kroz koju ulazi svjetlo), posvećen svim bogovima, pretvorio u crkvu na čast Bogorodici i svima svetim mučenicima. Tako je taj nekadašnji poganski spomenik dobio naziv:"Sancta Maria ad Martyres" – crkva svete Marije i svetih mučenika. Papa Grgur IV. premjestio je 835.godine svetkovinu Svih svetih na 01. studenoga.

Danas,Crkva na putu, u životnoj borbi, slavi onu koja se nalazi već u trijumfu,u konačnoj nebeskoj slavi. Sveti Ivan u Otkrivenju svjedoči:"Vidjeh, evo veliko mnoštvo, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakog naroda gdje stoji pred prijestoljem." Među njima vjerujemo da je i zagrebački pomoćni biskup, sluga Božji Josip Lang koji je preminuo na današnju svetkovinu 1924. Danas slavimo 93 godine od njegovog preminuća.

Gospodin je u svojem govoru na gori obećao i zajamčio blaženstvo svima siromašnima u duhu koji nisu robovi prolaznih dobara, krotkima, koji gladuju i žeđaju za pravdom, onima koji su čista srca, obespravljenima i oklevetanima.

                                                               Josip Lang, Božji sluga

Rođen je 25.01.1857 u selu Lepšiću kraj Ivanić-Grada. Nakon školovanja prvo mjesto službovanja bilo mu je u Zlataru, kao kapelan. Vrlo pastoralno revan. Duboka duhovnost tjerala ga je na rad. 1885.godine postaje duhovnik Bolnice sestara milosrdnica. Premješten je u kuću maticu istih sestara u Frankopanskoj gdje je razvio veliku propovjedničku i ispovjedničku aktivnost. Izrazito je volio propovijedati o Gospi i Euharistiji. Bio je i vrstan profesor. Uvidjevši njegove kvalitete premješten je u Bogoslovno sjemenište na Kaptol gdje je proboravio 8 godina vršeći službu duhovnika klera te 4 godine službu rektora sjemeništa. Svojim radom je mnogim svećenicima ulio ljubav prema Isusu u Euharistiji, Gospi, Crkvi i siromasima. Kao odgajatelj u sjemeništu bio je imenovan za kanonika zagrebačkog prvostolnog kaptola. Zatim je bio župnik župe svete Marije na Dolcu. Imenovan je i pomoćnim zagrebačkim biskupom i na taj način se popeo na vrhunac svoje crkvene karijere, ali ne promijenivši ništa od svoga pobožnoga, jednostavnoga siromašnog života. Nakon odlaska sa ovoga svijeta za njim je najviše tugovala zagrebačka sirotinja.

Živio je veliku i nepatvorenu svetost. Simpatičnu i vrlo suvremenu. Srcem je bio neprekidno uz Boga, a tu ljubav je prenio na patnike i siromahe. Kako bi pronašao bijednike spuštao se u vlažne podrume ili bi se penjao na tavane i potkrovlja.

Svoju mjesečnu plaću bi već prvih dana razdijelio siromasima, a onda da bi im i dalje pomogao znao se ponekad i zaduživati. Živio je posve neporočnim životom. Narod je na ulici znao upirati prstom u njega i govoriti:"Ovaj je svetac. Kad bi svećenici i crkveni službenici bili svi takvi, nitko ne bi bio protiv vjere i Crkve."

Tadašnji najljući protivnici vjere u Zagrebu u svojim su izjavama i kritikama izuzimali Langa jer se njemu nije imalo što prigovoriti.

Pokrenut je proces za njegovo proglašenjem blaženim.

                                                                 Biskup i mučenik

Sveti Bonifacije:"Crkva je poput velikoga broda, izudarana od valova raznih životnih stresova.
Naša dužnost nije da napustimo brod, nego da je održavamo na njenom putu."

Komentar:Unatoč konfuznoj, stresnoj situaciji unutar Crkve sasvim je sigurno da i danas ima istinskih svetaca koji se kroz trpljenje, odricanje i po prihvaćanju i nošenju križa posve sjedinjuju s Bogom i darujući sebe služe drugima.

Knjigu koju je napisao biskup Josip Lang "Slava Presvetoj Krvi Isusovoj" možete preuzeti OVDJE, a uz sutrašnji dan, Dušni dan, kad se sjećamo svih dragih nam pokojnika vrlo korisne knjige možete preuzeti OVDJE i OVDJE