utorak, 4. srpnja 2017.

Isusovac Ladaria Ferrer nasljednik kardinala Müllera na mjestu pročelnika Kongregacije za nauk vjere


Vatikan potvrđuje otpuštanje kardinala Müllera s mjesta pročelnika Kongregacije za nauk vjere

(Rim) Vatikan je u Dnevnome biltenu Tiskovnoga ureda Svete Stolice potvrdio otpuštanje kardinala Gerharda Müllera s mjesta pročelnika rimske Kongregacija za nauk vjere. Za nasljednika papa je Franjo imenovao isusovca, kurijalnog nadbiskupa Luisa Francisca Ladariju Ferrera, dosadašnjega tajnika Kongregacije za nauk vjere.

Dnevni bilten potvrđuje prekjučerašnje otpuštanje pročelnika Kongregacije za nauk vjere. Papa Franjo primio je prekjučer kardinala Müllera u audijenciju. Tom prigodom priopćio mu je da je otpušten. O tome se proteklih tjedana intenzivno špekuliralo.














Luis Ladaria Ferrer SJ

Novim pročelnikom Kongregacije za nauk vjere Franjo je imenovao dosadašnjeg drugog čovjeka Kongregacije, španjolskoga kurijalnog nadbiskupa Luisa Ladariju. Ladarija je od 1995. godine radio za negdašnji Sveti Oficij. Najprije je bio Consultor. Godine 2008. papa Benedikt XVI. imenovao ga je nadbiskupom i tajnikom Kongregacije. On je prvi isusovac na toj službi.

Kako su odnosi između pape Franje i kardinala Müllera brzo zahladili, različita imena spominjana su kao mogući nasljednici, među njima Papina osoba od povjerenja Bruno Forte (nadbiskup Chieti-Vasta i izvanredni tajnik Biskupske sinode o obitelji), naslovni nadbiskup Victor Manuel Fernandez (rektor Katoličkog sveučilišta u Argentini i papin ghostwriter), povremeno i kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup.

Budući da je otpuštanje pročelnika Kongregacije za nauk vjere izazvalo pravi potres u tinjajućem sukobu oko usmjerenja Katoličke Crkve, Franjo se odlučio za manje spektakularnu odluku o nasljedniku, imenovavši dosadašnjeg drugog čovjeka na mjesto pročelnika. Ladaria slovi kao visokokvalificiran i pravovjeran teolog. Ipak bi s njim Katolička Crkva trebala dobiti drugoga pročelnika Levadu. Kardinal William Joseph Levada iz SAD-a vodio je Kongregaciju za nauk vjere od 2005.-2012. Nasljednik Josepha Ratzingera iza kulisa je radio svoj posao, ali je ipak ostao bezbojan i bez djelovanja prema van.

Za razliku od kardinala Müllera koji je tim više tražio javnost, što ga je papa Franjo izolirao u Vatikanu, od nadbiskupa Ladarije ne može se očekivati takvo držanje. Tome u prilog govori njegova dosadašnja povučenost, a još više i sama činjenica da je novi pročelnik isusovac. Otvoreno protivljenje, izravno ili neizravno, prvomu isusovcu na papinskome prijestolju on njega se ne može očekivati.

Ovaj tihi nasljednik ne može nas zavarati o dramatičnosti zahvata kojim je Franjo ponovno pokazao odlučnost provođenja svoje volje čvrstom rukom protiv svih protivljenja.

Protivljenja se u konkretnom slučaju tiču Müllerove kritike sporne posinodske pobudnice Amoris laetitia koju kritičari drže prvim korakom priznanja rastave i drugoga braka te „nulte tolerancije“ prema svećenicima pederastima koju je postulirao Benedikt XVI. Za pontifikata pape Franje to doduše službeno još vrijedi. Provođenje pak o tome ovisi koliko visoke zagovornike ima dotični klerik. Rad kardinala Müllera ometan je intervencijama iz Papina okruženja kao primjerice u slučajevima čileanskog biskupa ili „Don Mercedesa“.

Tekst: Giuseppe Nardi