utorak, 25. srpnja 2017.

Marcello Pera: „U tijeku je teški napad na Benedikta XVI.“



"Ne volim teorije zavjera, ali imam osjećaj da je u tijeku težak napad na Papu emeritusa." Rekao je to u intervjuu za La Fede Quotidiana senator i filozof Marcello Pera, počasni predsjednik Senata, kojega s Benediktom XVI. povezuje odnos dubokog poštovanja i prijateljstva. Pera komentira nedavna događanja nakon objave izvješća Crkve u Njemačkoj o navodnim zlostavljanima u zboru Regensburške katedrale.

Gospodine Pera, ovo izvješće izišlo je gotovo istodobno s porukom Pape emeritusa prigodom smrti kardinala Meisnera, nekrologa koji je nekima izazvao bol u trbuhu. Što o tome mislite?

„Ja ne volim i nikada nisam volio teorije zavjere, ali imam osjećaj da otpočinje ili je već otpočeo i u tijeku je težak napad na Papu emeritusa, napad kojemu je cilj njegov brat te sam kardinal Müller.

Pojasnite nam to...

„Cilj je, barem u Njemačkoj, Papa emeritus. A nije to nešto što danas nastaje, posvema je jasno. Ne isključujem da se to izvješće može zlorabiti kao oruđe uvrede Benedikta XVI. kako bi se okaljao njegov lik služeći se osobama koje su mu drage ili bliske.“

Sve dakle polazi iz Njemačke?

„Jedan dio Crkve u Njemačkoj zbilja nije volio Benedikta XVI. Mislim na Kaspera koji je vazda bio teološki protivnik Benedikta XVI., a sada se posve priklonio Bergogliovim stavovima. S druge strane, i Rimska je kurija u sebi podijeljena i nije pretjerano govoriti o teškim unutarnjim borbama.

Zašto bi, po Vašoj prosudbi, u tijeku mogao biti napad na Papu emeritusa?

„Zato što je on prsobran katoličkoga nauka, onaj koji ga je uvijek i na svaki način pokušavao drugima prenositi i nikada nije sklapao kompromise kako se danas događa, s duhom vremena. Zamračivanje njegove slike bila bi pobjeda sekularnih i možda protestantskih krugova. Crkva je danas pod opsadom“.

Kritični ste prema Bergogliu, zašto?

„Imam mnogo pridržaja glede njegova tumačenja katoličkoga nauka i njegova ispravnoga tumačenja. Čini mi se da ide usuprot ispravnoj i uvriježenoj predaji i šuruje s mondenošću. Slijedi neku vrstu filantropskoga humanizma i glede toga iznimno sam zabrinut. Također i glede islama i useljenika Bergoglio ima stav predaje koji mi se nipošto ne sviđa kao ni njegovo poravnavanje glede diskutabilnih doktrinarnih stavova. Puno se bavi politikom i čini mi se popustljiv i u načelima i o islamu.“

Razgovarate s Benediktom XVI. Je li on zabrinut stanjem Katoličke Crkve?

„Radije ne bih na to odgovorio“.

Onda pokušajmo ovako: mislite li da je Papa emeritus zabrinut?

„Mislim da jest. To pokazuje njegov posmrtni govor pri ukopu kardinala Meisnera. Pokazuje da u njemu postoji živa zabrinutost poradi trenutačne situacije u Crkvi.“

Bruno Volpe