utorak, 20. lipnja 2017.

Dvanaest obećanja Srca IsusovaSvetoj Mariji Margareti Alacoque, francuskoj redovnici samostana sestara od Pohođenja u Paray-le-Monialu Isus se ukazao u punom sjaju slave. Njegova poruka svetoj redovnici glasi: "Moje božansko Srce tako je raspaljeno ljubavlju prema ljudima da više ne može u sebi zadržavati plamen svoje žarke ljubavi, već ih mora razasuti. Tebe sam kao ponor nevrijednosti i neznanja odabrao da ispuniš taj veliki naum, da tako bude sve učinjeno od mene."

Sljedeća Gospodinova poruka redovnici Mariji Margareti je bila prema njezinom opisu Srce Isusovo koje je bilo okrunjeno trnovom krunom koja simbolizira rane što mu ih zadajemo svojim grijesima, a nad Srcem se nalazio značajan križ; taj križ je ondje od prvih časova Njegova utjelovljenja, a to znači od časa kad je bilo oblikovano i Presveto Srce; odmah je u nj bio usađen i križ pun svake gorčine.

Isus se potužio redovnici:"Za sva moja nastojanja oko njihova dobra ljudi su hladni i nehajni." Isus za tu hladnoću ljudskih srdaca traži od svetice naknadu. Zatražio ju je Pričest svakog prvog petka u mjesecu, a kao pripravu za to svetu uru koju će obavljati prostrta na zemlji u noći između četvrtka na petak u 23 sata do ponoći. U pobožnost Srcu Isusovom tako su uvedene dvije glavne naknadne vježbe: sveta ura i sveta Pričest na svaki prvi petak u mjesecu. 

U viđenju za vrijeme tijelovske osmine Isus se potužio da Ga vrijeđa najviše ono što čine Njemu posvećena srca. Gospodin je zatražio da se uvede kao naknada za sve te uvrede blagdan Srca Isusova na koji će se svetom Pričešću i javnom otprošnjom naknaditi za uvrede nanesene Gospodinu dok je izložen na Oltarima. Rekao joj je:"Obećajem ti da će se moje Srce raširiti da obilno izlije bujice ljubavi na sve one koji mu budu iskazali tu čast, i koji će nastojati da je i drugi iskazuju."

Onima koji će odgovoriti njegovim željama da učine te Ono bude upoznato, ljubljeno i čašćeno Isus obećava:

1. Dat će svima potrebne pomoći u njihovu staležu.
2. Kroz pobožnost njegovom Srcu udijelit će pomoć obiteljima koje imaju kakve potrebe i ujedinit će razdijeljene obitelji.
3. Tješit će ih u svim njihovim nevoljama.
4. Bit će im sigurno utočište u životu i napose u času smrti.
5. Udijelit će obilan blagoslov na sve njihove pothvate.
6. Grješnici će naći u njegovom Srcu izvor i ocean milosrđa.
7. Kroz pobožnost njegovu Srcu privest će prvotnoj revnosti redovničke zajednice i pojedine vjernike.
8. Revne duše uzdići će se u kratkom vremenu do veliko savršenosti.
9. Blagoslovit će sva mjesta gdje slika njegova Srca bude izložena.
10. Svima koji budu radili oko spasenja duša, dat će milost da taknu i najokorjelija srca.
11. Svi koji budu širili ovu pobožnost, dok budu ustrajali u tom poslu, imat će imena upisana u njegovu Srcu.
12. Jednog petka, za vrijeme svete pričesti, On mi je, uputio ove riječi: „U prekomjernom milosrđu svoga Srca, obećajem ti, da će njegova svemoguća ljubav udijeliti milost konačne pokore svima onima, koji se budu pričestili kroz devet prvih petaka uzastopce. Neće umrijeti u mojoj nemilosti, niti bez svetih sakramenata. Moje Srce bit će im sigurno utočište u tom posljednjem času.“ Ovo 12. Obećanje još se zove i Veliko obećanje.

Okoristimo se ovim Velikim obećanjem za spas svoje duše i blagoslovljenu vječnost.