četvrtak, 22. lipnja 2017.

Papinski stav odbijanja: hoće li Franjo i na konzistoriju 28. lipnja izbjegavati susret s kardinalima?


Papa Franjo sazvao je konzistorij 28.lipnja. Hoće li prije toga ponovno izbjeći susret s kardinalima? „Samo slijepac može nijekati da zbog pobudnice Amoris laetitia u Crkvi ne vlada najveća pomutnja“, rekao je kardinal Carlo Caffarra u siječnju ove godine.

(Rim) Papa je Franjo dijalog postavio za zaštitni znak svoga pontifikata, ali je očito i njemu samome teško pada kada se kritizira njegovo usmjerenje.

Dvostruko odbijanje doživljavaju četvorica kardinala Brandmüller, Burke, Caffarra i Meisner koji već mjesecima iznose svoje bojazni i brige glede sporne posinodske pobudnice Amoris laetitia, ali kod Pape ne nailaze na razumijevanje. Posve suprotno!

Učinili su to 19.rujna pismeno u obliku dubia (dvojbi) i od Franje nisu dobili odgovor. Četiri kardinala molili su Papu da pojasni dvosmislena mjesta u tekstu o središnjim vjerskim i moralnim pitanjima i jednostavno im se ne daje dogovor.

Zbog izostalog Papinog odgovora iznijeli su u javnosti svoje dvojbe 14. studenoga 2016. godine. Na to su dobili odgovor, doduše jedan posve drukčiji od onoga koji su očekivali, i to ne od Pape. Poželi su djelomično divlje ispade i napade i osobna poniženja od Papinih najbližih suradnika i osoba od povjerenja dok je on i dalje šutio.

Ne, Papino odbijanje odgovoriti na temeljna pitanja vjere i morala nije proglašeno skandalom, nego činjenica da su četvorica kardinala svoja dubia objavila u javnosti.

Otada je prošlo devet mjeseci i papa Franjo još duguje svoj odgovor.

Sve to ovih dana doživljava svoj Déja-vu.



Déja-vu

Dana 25. travnja četvorica kardinala napisala su, budući da od Pape nisu dobili odgovor, još jedno pismo. U njemu su molili Poglavara Crkve da ih primi u audijenciju kako bi pojasnili svoja dubia i kako bi mogli pokazati kakva je „velika pomutnja“ nastala u Crkvi zbog pobunice Amoris laetitia.

Ponovno od pape Franje nije uslijedila nikakva reakcija. Kako im je odbio odgovoriti na dubia, tako odbija primiti ih u audijenciju.

Zbog izostalog Papinog odgovora kardinali su u utorak objavili u javnosti i svoju molbu da ih primi u audijenciju i zbog toga ponovno žanju kritike.

Ponovno određeni mediji i komentatori ne tematiziraju Papin stav odbijanja, nego žigošu kardinale da su objavili ovaj stav odbijanja. Ocrnjuje se onoga tko postavlja neugodna pitanja.


Dijalog kao zaštitni znak – šutnja kao skandal

Dana 1. lipnja 2014. godine Franjo je u svojoj poruci za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije rekao:

Kultura susreta čini nužnim da budemo spremni ne samo davati, nego i od drugih primati.“

Tijekom svojega apostolskog pohoda Kubi papa Franjo poručio je 20. rujna 2015. mladima:

A ja vas molim da vi, čak i kad imate različne načine razmišljanja, čak i kad ste različitih nazora, zajednički hodite“.

U svezi s odbijanjem da četvoricu kardinala barem primi u audijenciju, dakle, ne želi se ni poslušati njihovo mišljenje, povjesničar Roberto de Mattei govorio je o „Skandalu(sablazni) šutnje“.

Jučer je Ured papinskih liturgijskih slavlja objavio slavlja za Redoviti i javni kardinalski konzistorij od 28.lipnja na kojem će se kreirati novi kardinali.

Hoće li papa Franjo i tom prigodom izbjegavati susret s kardinalima?


Konzistorij bez susreta Pape i kardinalā?

Dosada je bilo uobičajeno da Papa provede dva dana prije konzistorija s kardinalima kako bi omogućio razmjenu informacija i mišljenjā. To je vrijeme koje je ponajprije korišteno kako bi se razmatralo o aktualnim pitanjima u Crkvi.

Dana 19. rujna 2016. Papa Franjo kreirao je 17 novih kardinala. U tom trenutku već je dva mjeseca odbijao odgovoriti na dubia (dvojbe) četvorice kardinala. Stoga je susret očekivan s puno napetosti. Međutim, tada je došlo do „neuobičajene anomalije“. Susreta nije bilo. Prekrižena su dva dana neusiljenog razgovora uz isključenje jasnosti. Na taj način Franjo je izbjegao da ga četvorica kardinala i vjerojatno i drugi purpurnici sučele s dubia (dvojbama) glede pobudnice Amoris laetitia i da mora odgovarati na pitanja kardinalā.

Dana 28. lipnja Franjo će ponovno kreirati nekoliko kardinala. Hoće li opet izbjeći susret sa „senatorima“ Crkve?

Vatikanist Marco Tosatti napisao je kratko prije 19. studenoga 2016.:

Točno poradi toga na konzistoriju u subotu nije predviđen kolegijalni susret s purpurnicima. Zbilja bi moglo doći do nemilih posljedica za Papu. Tako mu se više svidjelo...“
Isto to vrijedi i za 28.lipnja. Pitanje je čak postalo još i hitnije jer u međuvremenu Papa duguje odgovor već devet mjeseci.

Prekjučer su tome pridodana još i druga pitanja. Zašto Papa odbija primiti svoje kardinale u audijenciju? Zar zapovijed dijaloga koju je Franjo postulirao ne vrijedi u odnosu prema purpurnicima?

Tekst: Giuseppe Nardi

Izvor