srijeda, 7. lipnja 2017.

Kardinal Joseph Zen Ze-Kiung: „Kineski komunisti boje se Gospe Fatimske“„Ne vjerujem da će Kineska vlada prihvatiti druga rješenja osim podvrgavanja Crkve Centralnom komitetu komunističke vlade.“ Kardinal Joseph Zen Ze-Kiung, hongkonški biskup u miru ne gaji nikakvu nadu o budućnosti kršćana u Kini i u razgovoru s „Pomoć Crkvi koja pati“ opisuje dramatičnu situaciju. „Tijekom Velikoga tjedna, primjerice, biskupi katakombne Crkve morali su pohađati tečajeve političke izobrazbe i nisu dakle mogli celebrirati liturgiju s vjernicima“.

Unatoč početnim pozitivnim očekivanjima sadašnja vlada koju vodi Xi Jingping vrlo je brzo pokazala svoje pravo lice. „I ja sam u početku gajio nadu – tvrdi kardinal Zen – jer je predsjednik poduzeo akcije protiv korupcije unutar vlade i društva. Ali potom je postalo bjelodano da je i Xi Jingping zainteresiran samo za vlast, kao i svi njegovi prethodnici. A tko god se bori za poštovanje prava čovjeka, njega se ugnjetava, progoni, ponižava i baca u tamnicu“. U zatvoru, tvrdi purpurnik, mnoštvo je kršćana koji su se „hrabro“ zauzimali za izgradnju boljega društva.

Govoreći o stogodišnjici Fatimskih ukazanja hongkonški biskup u miru pojašnjava kako marijanska poruka protiv komunističke ideologije izaziva nemale brige među kineskim vlastodršcima. „Komunisti se boje Gospe Fatimske! Njihovi pokušaji sprječavanja širenja pobožnosti postali su smiješni, do te mjere da je zabranjeno unositi slike Majke Božje Fatimske u zemlju, za razliku od ostalih Gospinih slika“.

Kako bi se podržala progonjena kršćanska zajednica kardinal Zen sve poziva da se ujedine u molitvi za Crkvu u Kini. „Molitva je najveći dar koji možemo darovati kineskim kršćanima! I nadamo se da će jednoga dana vlada moći razumjeti da smo dobri građani upravo jer smo kršćani. Jer nas je Isus učio također i ljubiti svoju zemlju“.