srijeda, 21. lipnja 2017.

Je li bilo planirano izvršiti bratsku opomenu tijekom audijencije?



(Rim) „Riječi kardinalā pune su poštovanja. Može se pretpostaviti da je njihova nakana izravnim razgovorom tijekom osobne audijencije moći bolje 'razlučiti' nakane i planove pape Franje i eventualno in camera caritatis izvršiti bratsku opomenu (bratski ukor).“

Ove riječi povjesničara Roberta de Matteija potvrđuju da su četvorica kardinala željela tijekom audijencije konfrontirati papu Franju sa stanjem u Crkvi i ako bi bilo nužno, bratski ga opomenuti (ukoriti). To bi mogao biti razlog zašto je Franjo odbio primiti ih u audijenciju i time je još zaoštrio jedva podnošljivo stanje koje je izazvao svojom posinodskom pobudnicom Amoris laetitia. Ovi su mu kardinali u rujnu prošle godine poslali svoja „dubia“ (dvojbe). U njima su ga molili da pojasni dvojbena mjesta u papinskome dokumentu. Franjo već mjesecima odbija odgovoriti na pitanja ovih kardinala.

Kardinal Raymond Burke rekao je u ožujku ove godine:

Mi ćemo i dalje u tome ustrajavati da ova toliko ozbiljna pitanja dobiju odgovor“.

Već u siječnju potvrdio je:

Bratska će se opomena dogoditi ako Franjo nastavi s odbijanjem“, jer bi bilo „kobno“ ne pojasniti ova pitanja.

Sredinom travnja Kardinal je u intervjuu za InfoVaticana rekao da je pomutnja koja vlada „vrlo opasna“, jer „s pomutnjom dolaze raskoli: svećenici protiv svećenika“ poradi razlika u mišljenju oko toga mogu li primiti sakramente oni koji žive u nevaljanom braku ili u nekoj drugoj iregularnoj vezi.

Tom prigodom zauzeo je stav o bratskoj opomeni. Hoće li to biti javna i formalna opomena Pape, „još nije jasno“, rekao je tada Kardinal. Prije jednog takvog koraka „sučelit ćemo se osobno“ s Papom i uz isključenje javnosti reći mu da je „stanje toliko ozbiljno da ga moramo ispraviti“. Kardinal je izrekao pretpostavku da će Sveti Otac najkasnije „u tom trenutku reagirati“.

Molbom da ih primi u audijenciju kardinali su poduzeli jedan takav pokušaj da s Papom koji šuti o njihovim „dubia“ stupe u razgovor. Pri tome, kako Mattei napominje, trebalo bi razjasniti Papine nakane i ako je nužno trebala bi uslijediti bratska opomena Poglavara Crkve.

Papa Franjo izbjegava ovo sučeljavanje time što kardinale ne želi primiti u audijenciju niti im uopće odgovara na njihovu molbu za audijenciju. Koliko će samo dugo Franjo još moći ustrajati u ovakvom stavu potpunog odbijanja?

Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor