subota, 24. lipnja 2017.

Roberto de Mattei: Sablazan šutnje


Rječita šutnja pape Franje

Četvorica kardinala, autora „dubia“ (dvojbi) o posinodskoj pobudnici Amoris laetitia preko bloga vatikanista Sandra Magistera objavili su svoj zahtjev da ih se primi u audijenciju koji je kardinal Carlo Caffarra 25.travnja ove godine dostavio papi Franji, no još nije dobio odgovor. Namjerna šutnja pape Franje – koji u Domu svete Marte prima i manje važne osobe kako bi raspravljao o problemima koji su manje važni za život Crkve – razlog je za objavu tog dokumenta.

U molbi za audijenciju koja je puna poštovanja, četvorica kardinala (Brandmüller, Burke, Caffarra i Meisner) daju do znanja da žele Papi pojasniti razloge svojih „dubia“ i pokazati mu kakvo je stanje u Crkvi koja se nalazi u teškoj pomutnji i dezorijentiranosti, poglavito glede pastirā dušā te „in primis“ župnika. To su činjenice koje navode u novome pismu:


U ovome vremenu javno su dana tumačenja nekih objektivno dvoznačnih odlomaka Posinodske pobudnice koji ne samo da odstupaju od trajnoga Crkvenoga Učiteljstva, nego su mu oprečni. Usprkos tomu što je Pročelnik Kongregacije za nauk vjere više puta izjavio da se Crkveni Nauk nije promijenio, uslijedile su mnogobrojne izjave pojedinih biskupa, kardinala i čak i biskupskih konferencija koje odobravaju ono što Crkveno Učiteljstvo nikada nije odobravalo. Ne samo pristupanje svetoj Euharistiji onih koji objektivno i javno žive u situaciji teškoga grijeha i namjeravaju u njemu i ostati, nego također i poimanje moralne savjesti koje je oprečno Tradiciji Crkve. I tako se događa – ah kako je bolno to ustvrditi – da ono što je grijeh u Poljskoj jest dobro u Njemačkoj, ono što je zabranjeno u Nadbiskupiji Philadelphia dopušteno je na Malti. I tako redom. Na um nam pada gorka konstatacija B.Pascala: 'Pravda s ovu stranu Pirineja, nepravda s onu; pravda na lijevoj obali rijeke, nepravda na desnoj'.“

Činjenica da Papini suradnici njega mole da ih primi u privatnu audijenciju i molba izrečena s iskrenošću i prostodušnošću kojom se želi objektivno prikazati raskol koji svaki dan u Crkvi biva sve veći, nema veze sa sablazni ili pobunom. Skandal i sablazan jest naprotiv odbijanje Petrova nasljednika da čuje mišljenje onih koji ga mole da ih primi. To tim više jer je Franjo „izražavanje dobrodošlice“ učinio zaštitnim znakom svojega pontifikata rekavši u jednoj od svojih prvih propovijed u Domu svete Marte (25.svibnja 2013.) da „kršćani koji mole nikada ne smiju pronaći zatvorena vrata“. Zašto se onda četvorici kardinala uskraćuje audijencija, a oni ne čine ništa drugo nego vrše svoju dužnost Papinih savjetnika?

Riječi kardinalā pune su poštovanja. Može se pretpostaviti da je njihova nakana izravnim razgovorom tijekom osobne audijencije moći bolje 'razlučiti' nakane i planove pape Franje i eventualno in camera caritatis izvršiti bratsku opomenu.

Papina šutnja prema njima jest zadrta i bez poštovanja i ako se nastavi onda izriče stav nekoga tko odlučno želi nastaviti svojim putem. Budući da je nemoguća privatna bratska opomena zbog odbijanja da ih se primi u audijenciju, sada će i kardinali morati odlučno nastaviti svojim putem ako žele spriječiti da u Crkvi šutnja bude glasnija od njihovih riječi.