nedjelja, 30. listopada 2016.

Neviđena čistka u Kongregaciji za bogoštovlje

     
             Nemir i uzrujanost u tradicionalnim krugovima: je li time neutraliziran kardinal Sarah?

Prava pravcata čistka u Kongregaciji za bogoštovlje i sakramentalnu stegu i torpedo Pročelniku Kongregacije, kardinalu Robertu Sarahu. Koji, osim što je  kao i mnogi afrički kardinali kritičan prema liberalnom tumačenju pobudnice Amoris Laetitia glede pripuštanja Pričesti rastavljenih ponovno oženjenih, usudio se prije nekoliko mjeseci izreći preporuku da se sv. Misa usmjeri k Istoku:„Jako je važno da se vratimo što je prije moguće zajedničkom usmjerenju svećenikā i vjernikā koji su zajednički okrenuti u istom smjeru, prema Istoku, ili barem prema apsidi, prema Gospodinu koji dolazi“. I dodao je:„Pozivam vas da primijenite ovu praksu gdje god je to moguće“.

No ova tema – Misa okrenuta prema puku ili prema Bogu – eksplozivna je tema već iz godina nakon Koncila i povezana s nekadašnjim liturgijskim bitkama koje poput krvnih osveta nikada ne završavaju. I prelaze s oca na sina (u duhovnom smislu, da se tako izrazimo). Počevši od nadbiskupa Annibalea Bugninija, autora liturgijske reforme koji ju je po mišljenju svog nalogodavca Pavla VI. previše gurao te ga je stoga Pavao VI. poslao kao nuncija u Iran, a to zacijelo nije bilo unapređenje.

Papa Benedikt, jako osjetljiv za liturgijska pitanja i način kako se moli, ispravio je prevladavajuću tendenciju koja se činila „politically correct“ i vratio je dostojanstvo oblicima celebracije Mise koji su hranili vjeru i pobožnost kršćana više stotina godina.

Odmah po njegovim izjavama kardinala Saraha ispravio je nadbiskup Vincent Nichols, nasljednik i proteže kadrinala Murphy O'Connora, jednog od nevidljivih savjetnika vlade u sjeni sadašnjeg Pontifeksa. Nichols je pisao svećenicima potičući ih da celebriraju okrenuti versus populum.

Nije bilo jasno je li Prvosvećenik, kako je izjavio kardinal Sarah, dao svoj pristanak pozivu na celebraciju ad orientem, ili ne. To je bio još jedan od mnogih trenutaka nejasnoća i dvoznačnosti ovoga pontifikata. Međutim, čistka koja je odlučena prije nekoliko dana ostavlja malobrojne sumnje.

U biti, maknuti su svi postojeći članovi Kongregacije za bogoštovlje, dakle članovi na plenarnom zasjedanju dikasterija i zamijenjeni su drugima. Lete George Pell i Malcom Ranjith, Angelo Bagnasco i Marc Oullet (pročelnik Kongregacije za biskupe), k tome i Milanski nadbiskup Angelo Scola i kardinal Raymond Leo Burke, nekadašnji pročelnik Apostolske signature, jedna od prvih žrtava koje je novi Pontifeks bez razloga dekapitirao odmah po izboru.

Među novim izabranima sada su državni tajnik Parolin, pročelnik Kongregacije za kler, kardinal Stella kojega mnogi već u Vatikanu drže zapravo sivom eminencijom iza Prvosvećenika te kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu koji je bio ovjekovječen dok sudjeluje u plesu za Pacha Mama"
(http://tradikatolik.blogspot.ba/2015/07/sto-je-jos-preostalo-da-moramo-vidjeti.html), u San Marco Sierras u Argentini.

A onda imenovanja koja imaju jasan okus revanša s obzirom na Benedikta XVI. Tu je nadbiskup Wellingtona Dew koji se na Sinodi o obitelji istaknuo po svojem zahtjevu da se izmijeni stav Crkve koji homoseksualne čine definira kao „u sebi neuredne“. Ali ponajprije tu je i nadbiskup Piero Marini, desna ruka Annibalea Bugninija, kojeg je naslijedio mons. Guido Marini kao magistar liturgijskih slavlja pape Ratzingera. A osim toga: nadbiskup Aurelio Sorrentino, dvije godine tajnik Kongregacija za bogoštovlje. U to vrijeme se govorilo o njegovom micanju i imenovanju u Asizu zbog velikih razlika s liturgijskih poimanjem Benedikta XVI.

Ovom izvanrednom čistkom (micanje i zamjena ovih razmjera potpuna su iznimka u praksi rimske uprave) čini se da je kardinal Sarah jako usamljen i ne pojavljuju se više glasovi koji mogu biti liturgijski neskladni s obzirom na prevladavajuću liturgijsku političku korektnost. Nakon što je se smijao liturgičarima s primasom Welbyem, Prvosvećenik je odlučio nekoga i rasplakati.


Izvor:http://chiesaepostconcilio.blogspot.ba/2016/10/il-cardinal-meforio-al-culto-divino.html#more