ponedjeljak, 31. listopada 2016.

Papa i Luther: neprihvatljivo proturječje

           
Luther i papa Franjo: neprihvatljivo proturječje


Papa će 31. listopada boraviti u Švedskoj kako bi slavio 500 godina nastanka protestantizma koji – kako svi povjesničari potvrđuju – nije bio reforma, nego vjerska revolucija koja je promijenila povijest Europe i svijeta.

U jednom intervjuu za RAI News izjavio je valdeški pastor Paolo Ricca:

„Prvi put u povijesti jedan papa javno sudjeluje na proslavi reformacije koja je više od četiri stoljeća u Rimu osuđivana kao heretična. Nazočnost Pape u Lundu duboko mijenja ovaj negativni sud i implicira pozitivnu prosudbu. Reformacija je u cjelini bila nešto dobro“.

U tijeku audijencije za luterane 13. listopada ove godine papa je Bergoglio rekao da „su najveći reformatori svetci i da se Crkvu uvijek mora reformirati“.


Ove riječi daju razumjeti da je Luther bio reformator kojega je Crkva nepravedno osudila i da on danas zaslužuju da ga se rehabilitira i proglasi svetim, barem da ga se uzdigne na oltar masovnih medija.

Povijest nas naprotiv uči da je Luther bio pobunjeni monah koji je iskrivio vjeru Crkve i nijekao sakramente i koji je želio uništiti crkveni autoritet. Crkva mu je odgovorila dogmama Tridentskoga sabora i vjerskim pokretom katoličke obnove, protureformacijom o kojoj još i danas svjedoče velike rimske barokne Crkve.

Između Luthera i Crkve leži ponor kojega nitko, čak ni papa, ne može premostiti. To nam ne kaže samo vjera, nego već i razum koji ljudima s malo zdravog razuma i percepcije zabranjuje prihvaćanje onoga što je očito proturječno.

Tekst: Roberto de Mattei


Izvor:http://www.katholisches.info/2016/10/31/der-papst-und-luther-ein-inakzeptabler-widerspruch/