ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

Kardinal Bagnasco: „Želi se stvoriti novi svjetski poredak bez Boga

         Kardinal Angelo Bognasco otvara sveta vrata katedrale svetog Lovre u Genovi

(Rim) Đenovski nadbiskup, kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije održao je propovijed za blagdan sv. Lovre kojemu je posvećena biskupska crkva. Uzeo je mučeništvo zaštitnika crkve kao prigodu kako bi napravio usporedbu s današnjim vremenom i s ponašanjem moćnika današnjice kojima predbacuje da „u svojoj sljepoći žele stvoriti novi svjetski poredak bez Boga“. Kardinal je tom prigodom postavio pitanje je li „dezorijentiranost i uplašenost“ Europe samo „tužan nazadak“ ili je to cijena koja se mora platiti „mračnim silama“.

„Danas se namjerava – u ime vrijednosti kao jednakost, tolerancija, prava ... – isključiti kršćanstvo i želi se stvoriti novi svjetski poredak bez Boga, u kojemu se na jednoj strani naglašava različitost, a na drugoj strani se guši i pritišće. To vrijedi za građane europskoga kontinenta i to vrijedi za narode i nacije. Ako pak pogledamo rezultate, moramo konstatirati da je se krenulo s dobrim nakanama, ali s krivim odlukama.
Prepotentna volja da za nametanjem jednakosti, za uvjetovanjem dubokih životnih pogleda i ponašanja te sustavno anuliranje kulturnog identiteta ne podsjećaju na put poštovanja u smjeru harmonične i solidarne Europske Unije koja je zacijelo nužna, nego štoviše u smjeru sramotnog preustroja kontinenta koji narodi doživljavaju kao opterećujući i arogantan, gdje se kršćanstvo doživljava kao smetnja jer se ne klanja carevima koji danas vladaju. Povijest pokazuje: kada se moćnici zbog vlastitih ambicija usredotočuju na vlastito preživljavanje i odriču se res publica, otpočinje dekadencija. Htjeti protjerati kršćanstvo iz javnoga života nije znak pameti, nego straha. To znači, zaslijepljeni predrasudama, ne razumjeti da društvo po kršćanstvu doživljava samo dobro“, naglasio je kardinal Bagnasco u svojoj propovijedi.

                                        Katedrala svetog Lovre u Genovi

Đenovska katedrala posvećena je sv. Lovri. Mjesto na kojem stoji biskupska crkva, kršćani su već u rimsko vrijeme koristili kao mjesto pokapanja svojih mrtvih. U 5./6. stoljeću na tom je mjestu izgrađena bazilika koja je bila posvećena sv. Lovri. Prema jednoj mjesnoj predaji papa Siksto II. i Lovro su se prije svojeg pogubljenja na jednom putovanju u Španjolsku odmorili u Genovi i ondje prenoćili gdje se danas nalazi bazilika. Prema toj predaju ondje je već prije spomenute bazilike morala postojati crkva ili kapelica. Godine 1007. Bazilika je postala biskupska crkva, a 1098. stara je crkva uklonjena i počelo se s gradnjom današnje katedrale koju je posvetio papa Gelazije II. 1118. godine.