srijeda, 16. studenoga 2016.

Papa je Franjo posjetio sedam oženjenih bivših svećenika



Papa je Franjo u jednom rimskom stanu u predgrađu posjetio sedmoricu muškaraca koji su se odrekli svećeništva kako bi se oženili

 
(Rim) Papinski lijek Misericordina nije lijek za sve. Mnogi ga dobiju, a mnogi i ne. O tome odlučuje činjenica kako se pogođeni priklanjaju Papinom usmjerenju. Prošli je petak Papa posjetio sedmoricu bivših svećenika koji su svedeni u laički stalež kako bi se oženili.

Ne dobiju ga primjerice branitelji sakramenta Ženidbe i crkvenoga moralnog nauka. U svakom slučaju ne oni koji su se u javnim apelima obratili Papi molbom da ispravi sporne odlomke posinodnske pobudnice Amoris laetitia ili da ovu pobudnicu posvema povuče. 

Dobili su ga prošli petak sedmorica bivših svećenika koji su napustili svećenički stalež i oženili se. 


Dana 11. studenoga Katolički je Poglavar posjetio sedam „mladih“ muškaraca koji su se u proteklim godinama odrekli svoga svećeništva, napisala je španjolska tiskovna agencija EFE. 

Gesta kao dio papinske inicijative u sklopu Svete godine milosrđa koja se naziva „petci milosrđa“. Na te petke Franjo ide u privatne posjete „bez prijašnje najave“, napisao je EFE. Misli se pod tim da se posjeti tek kasnije objave u javnosti kako se mogu nesmetano održati. 

U 15.30 sati Papa je napustio Dom svete Marte i krenuo je u rimsku četvrt Ponte di Nona na periferiji gdje je potražio jedan stan. 

„Ne manje od dva sata“ proveo je Franjo ondje sa sedam obitelji koje su utemeljene od isto toliko mladih ljudi koji su se proteklih godina odrekli svoga svećeništva. 

Prema navodima Tiskovnog ureda Svete Stolice oni pripadaju Rimskoj biskupiji gdje su bili „župnici u raznim gradskim župama“. Jedan je podrijetlom iz Madrida, a jedan drugi iz Latinske Amerike, a obojica žive u Rimu. Sedmi potječe sa Sicilije. 

Papa je Franjo ovim muževima i njihovim obiteljima prenio „svoju potporu“ jer su se „dugo godina posvetili svećeničkoj službi u župama“, rekao je Vatikan. „Usamljenost, nerazumijevanje i umor zbog velikih napora i pastoralne odgovornosti doveli su njihovu nekadašnju odluku u krizu“. Oni su proveli „mjesece i godine“ nesigurnosti i sumnje „koji su ih često dovodili do uvjerenja da su u vezi svećeništva donijeli krivu odluku. Stoga i odluka da se odreknu svećeništva i da zasnuju obitelj“, stoji u vatikanskom priopćenju za tisak. 

„Na ovaj je način papa Franjo namjeravao još jedan put pokazati znak milosrđa za one koji žive u situaciji duhovne i materijalne nelagode“, kako bi pojasnio da nitko ne smije ostati bez „ljubavi i solidarnosti pastirā“.

Sveta Stolica nije unaprijed objavila susret u „petak milosrđa“, ali ipak postoji zanimanje da se stvar objavi. U ožujku 2015. godine papa Franjo je izjavio da pitanje oženjenih bivših svećenika „stoji u njegovoj agendi“. 

Uslijedio je dijeli niz signala koji osobito u svezi s „Amazonskom radionicom“
(http://tomablizanac.blogspot.ba/2016/09/papina-agenda.html) upućuju na to da bi se uz pridržavanje nauka mogla izmijeniti „praksa“ kriterija pripuštanja svećeništvu. Posjet kod sedmorice bivših, oženjenih svećenika čita se kao signal koji se uklapa u ovu sliku. 

Začuđuje nas i jezik kojim vatikansko priopćenje za tisak govori o svećeništvu. 

Tekst: Giuseppe Nardi 

Izvor: http://www.katholisches.info/2016/11/14/papst-franziskus-besuchte-sieben-verheiratete-ex-priester/