četvrtak, 3. studenoga 2016.

Štete od potresa i na bazilici sv. Pavla izvan zidina

      
Potres od 30. listopada prouzročio je štete i u Rimu, kao primjerice na bazilici San Paolo fuori le Mura

(Rim) Epicentar potresa u nedjelju bio je u talijanskoj pokrajini Umbriji (Središnja Italija).
Potres se osjetio do Austrije i Bavarske. I u Rimu je prouzročio štete kao primjerice na papinskoj bazilici sv. Pavla izvan zidina.

Štete se mogu vidjeti i golim okom, kao primjerice na velikom trijemu ispred bazilike

Kako je vatikanski glasnogovornik Greg Burke objavio na Twitteru, patrijarhalna se bazilika jučer nakon prvih ispitivanja opet mogla otvoriti za javnost. Neke se štete mogu vidjeti golim okom.

Bazilika sv.Pavla izvan zidina nastala je u vrijeme cara Konstantina Velikoga i posvećena je 324. poslije Krista. Izgrađena je ponad groba apostolskog prvaka sv. Pavla. Svoj današnji izgled patrijarhalna bazilika dobila je ponovnom izgradnjom nakon velikog požara 1823.

Tekst: Andreas Becker


Komentar velikog razornog potresa u Italiji na na Rorate caeli:
Nakon nekoliko potresa ove godine i najjačega u barem četrdeset godina u nedjelju ujutro, urušila se bazilika svetog Benedikta u njegovom rodnom gradu Nursiji (Norcia) . Bogu hvala, monasi su na sigurnome.





Štete su prouzročene na više mjesta u Središnjoj Italiji i čak i na bazilici svetog Pavla izvan zidina u Rimu (koja je u posljednjim desetljećima služila za „ekumenske“ susrete).

Bog opetovano šalje poruke bezbožnom puku u Europi. Preljubničkom talijanskom narodu. Svetoj Rimskoj Crkvi. On se tada služi prirodom čiji je On Kralj i Gospodar kako bi upozorio svoju djecu. Hoće li oni poslušati?
'Zamalo, i ja ću potresti nebesa i zemlju, i more i kopno. Potrest ću sve narode da dođe blago svih naroda, i slavom ću napunit ovaj Dom' - kaže Jahve nad Vojskama. 'Moje je zlato, moje je srebro- riječ je Jahve nad Vojskama. 'Slava ovoga drugog Doma bit će veća nego prvoga' - riječ je Jahve nad Vojskama. 'I na ovom ću mjestu dati mir' - riječ je Jahve nad Vojskama." Prorok Hagaj 2
"I bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba naroda zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu. Doista, sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. Kad sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje." Evanđelje po Luki 21