srijeda, 9. studenoga 2016.

Nekadašnja crkva sv.Ignacija u Amsterdamu – danas Fatih džamija



Od mnogih džamija koje nose naziva „Osvajačeva džamija (Fatih džamija)“ ova na poseban način zaslužuje da se preostali katolici na ovom kontinentu zabrinu i zgroze nad onim što je učinjeno.

Fatihova džamija u prominentnoj Rozengracht u centru Amsterdama – to je nekadašnja isusovačka crkva posvećena sv.Ignaciju. Crkva koja je tek 1929. sagrađena u tipičnom stilu toga vremena, svjedoči o slavnoj prošlosti isusovačkog reda: izgradila ju je udruga „De Zaaier“ – to je bilo ime jedne obližnje kuće u kojoj su isusovci u 17. stoljeću u Nizozemskoj kojom su vladali kalvinisti i Crkva bila zabranjena i često proživljavala krvave progone, vodili „crkvu u ilegali“ koja nije bila negdje dolje, nego gore u potkrovlju.

Isusovačka crkva u Rozengrachtu zauzima duljinu cijelog jednog bloka zgrada i nekada je mogla primiti i do 600 vjernika. Moćni tornjevi visoki su preko 40 metara.

                                                   Unutrašnjost Fatih džamije

U znaku pokoncilskog novog proljeća tijekom kojega su se katolici u Nizozemskoj, također i uz djelatnu pomoć isusovaca gotovo sami uništili, crkva je 1971. godine zatvorena. Godine 1974. pretvorena je u dvoranu „za tepihe i glazbu“, što god je to trebalo značiti, a nekoliko godina kasnije preuzela ju je zaklada „Fatih Amsterdam“ koja je očito raspolagala velikim sredstvima, ali je također dobivala i državnu potporu i koja ju je pretvorila u džamiju.

Novi vlasnici mogli su vanjski izgled građevine koja stoji pod zaštitom spomenika samo minimalno promijeniti, uklanjajući križeve i zamjenjujući ih polumjesecom. Ali stoga je dojmljivo unutarnje preuređenje. Prostor je jedinim pregradnim zidom horizontalno podijeljen. Dolje je molitveni prostor za žene i druge prostorije za druženje, a gore prava džamija. Radi toga je prostorija „okrenuta“ suprotno od izvornog smjera.


Sveti Ignacije, moli za nas!



Izvor:http://www.summorum-pontificum.de/?start=12