subota, 26. studenoga 2016.

Kardinal Burke proturječi papi Franji: „Tradicionalni obred nije iznimka“

Kardinal Burke proturječi papi Franji: tradicionalni Rimski obred nije „iznimka za nostalgičare“


(Rim) Kardinal Raymond Leo Burke proturječi Franji: „Tradicionalni rimski obred nije iznimka“.

 Dana 10. studenoga u Italiji je došla u knjižare nova knjiga o Papi „U tvojim je očima moja riječ“ (Nei tuoi occhi è la mia parola). Izdao ju je pater Antonio Spadaro SJ, Papina osoba od povjerenja, urednik rimskog isusovačkog časopisa La Civiltà Cattolica. Knjiga uglavnom sadrži tekstove propovijedi i nagovore koje je Jorge Mario Bergoglio održao prije svojeg izbora za papu kao nadbiskup Buenos Airesa.

Papa Franjo: „Samo iznimka za nostalgičare“

Dio knjige sadrži k tome iscrpan, aktualni intervju. U njemu je Spadaro Papu pitao i o „latinskoj Misi“. Franjo je odgovorio da je tradicionalni oblik Rimskoga obreda „samo iznimka za nostalgičare“. Cijeli odlomak knjige glasi:

„Latinska Misa? Samo iznimka, pojasnio je Papa: 'Papa Benedikt učinio je ispravnu i velikodušnu gestu kako bi izišao u susret jednom određenom mentalitetu nekih skupina i osoba koje su imale nostalgiju i koje su se udaljile', naglašava Bergoglio govoreći o tridentskoj Misi koju je Ratzinger 2007. godine motuproprijem uveo za sve svećenike koji je žele celebrirati. „Međutim, to je samo iznimka'“.

Kardinal Burke: „To nije iznimka. Dovoljno je pročitati motuproprij Benedikta XVI.“

Jučer je glasoviti kardinal iz SAD-a, Raymond Leo Burke odgovorio na ovu Papinu izjavu. U jednom intervjuu za internetski dnevni list La Fede Quotidiana (FQ) rekao je kardinal zaštitnik Suverenog malteškog vojnog reda koji pripada skupinu četvorice kardinala koji su doveli u neprilike papu Franju svojim dubia (dvojbama) o spornoj posinodskoj pobudnici Amoris Laetitia:

FQ: U novoj knjizi patera Spadara „U tvojim je očima moja riječ“ papa Franjo tradicionalni Rimski obred naziva „iznimkom“. Što je Vaše mišljenje o tome?

Kardinal Burke: Da to nije iznimka. To je Misa Crkve svih vremena i stoga se taj obred ne može mimoilaziti i on ima isto dostojanstvo. Uostalom, dovoljno je pročitati motuproprij pape Benedikta XVI. koji je posve jasan.

Tekst: Giuseppe Nardi