ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

Tužba u Rimu za mons.Bonnyja iz Antverpena koji predlaže „različite obrede“ za homo parove, rastavljene ponovno vjenčane i parove koji žive nevjenčani



Pro Familia, udruga belgijskih katoličkih laika odlučila je poduzeti mjere protiv izjava koje je dao nadbiskup Antwerpena  u jednoj knjizi koja je nedavno izišla. (Na fotografiji kako ga predstavlja mrežna stranica udruge Pro Familia). Crkveni velikodostojnik preporučuje da homoseksualni parovi, rastavljeni ponovno vjenčani i parovi koji zajedno žive mogu primiti neko oblik blagoslova od Crkve u „različitosti obreda“ koja priznaje „ekskluzivnost i stabilnost“ njihovih zajednica.

Pro Familia je najavila svoju odluku da će poslati formalnu prijavu u Rim Kongregaciji za kler, čiji je pročelnik kardinal Beniamino Stella, protiv knjige „Mogu li? Hvala. Žao mi je. Otvorene rasprave o odnosima, braku i obitelji“. 
Bonny je autor knjige skupa s Rogerom Burggraeveom i Ilse Van Halst. Prema udruzi Pro Familia, biskupove su tvrdnje u otvorenom sukobu s Katekizmom Katoličke Crkve i protiv naučavanja papā.  

U tekstu Bonny se pita: „Zar se ne bismo trebali razvijati prema različitosti obreda u kojima možemo prepoznati vezu ljubavi među homoseksualcima, i u perspektivi Crkve i vjere?“
Potom dodaje: „Nipošto ne možemo nastaviti tvrditi da ne može biti nijednog drukčijeg oblika ljubavi, kao primjerice u homoseksualnom braku. Pronalazimo isti tip ljubavi koji postoji između muškarca i žene koji skupa žive i kod parova homoseksualaca i lezbijki“. 
Bonny se u jednom odgovoru na televiziji poziva na pobudnicu „Amoris Laetitia“ premda u tom dokumentu nema teza sličnih ovima koje su gore iznijete. „Pojavilo se toliko različitih varijacija o temi 'odnosa i braka' prije nego što jedna osoba napravi korak u građanski ili crkveni brak...kako se možemo ophoditi s ovom različitosti na taj način da se poštuje svakoga čovjeka tako da svi oni koji žele danas biti kršćanima i žele biti u zajedništvu s Crkvom mogu pronaći mjesto u zajednici Crkve u svojoj osobnoj situaciji?“

Kako će se Rim ponašati? Hoće li pokrenuti istragu, hoće li tražiti pojašnjenja od biskupa, ili će sve obustaviti i „zasuti pijeskom“ (Bonny je jedan od štićenika kontroverznog bivšeg nadbiskupa Mechelen Bruxellesa, kardinala Godfrieda Danneelsa, Papina prijatelja i savjetnika). U priopćenju u kojemu se najavljuje formalni zahtjev upućen Rimu, Pro Familia tvrdi da su Bonnyjeve riječi „pogrješne s obzirom na katoličke uredbe“. Sa stajališta katoličkih uredaba Bonnyjeve napadačke izjave i njegovi spisi izazivaju javnu sablazan, bolne su za pobožne uši, apsurdne su i čak i otvoreno bogohulne. Crkva ne može 'blagosloviti' ono što je Bog zabranio.
Vidjet ćemo što će se dalje događati...