subota, 19. studenoga 2016.

Spadarova nova knjiga o Papi: „Latinska Misa samo iznimka“ – „Svaka je propovijed politička“


(Rim) Isusovac pater Antonio Spadaro, urednik rimskoga isusovačkog časopisa La Civiltà Cattolica, predstavio je novu knjigu o Papi: „U tvojim je očima moja riječ“ (Nei tuoi occhi è la mia parola).  U toj knjizi papa Franjo izriče svoj stav i o tradicionalnom obliku Rimskoga obreda.

Dosada je samo izišlo talijansko izdanje. Budući da je izvorni jezik nekoliko tekstova koji su u njoj objavljeni španjolski, može se računati s daljnjim izdanjima.

Knjiga je već nekoliko dana u prodaji. Sadrži propovijedi i nagovore koje je Jorge Mario Bergoglio održao između 1999. i 2013. godine kao nadbiskup Buenos Airesa i kardinal Katoličke Crkve. K tome, u ovoj je knjizi objavljen dugi intervju koji je Franjo dao izdavaču i svojoj osobi od povjerenja Spadaru.

Talijanski dnevni listi Il Giornale objavio je istodobno s izlaskom knjige nekoliko isječaka iz knjige. „Slab sam na starice, osobito one koje su pametne“. Ovu izjavu koju je papa Franjo dao Spadaru, novine su izabrale za naslov svog izvješća.


                                                         Spadarova nova knjiga

„Slabost“ nastaje jer ova žene „govore pogledom“. I nastavlja: „Činjenica da se ljudi oduševe kad Papa prolazi lijepa je. Ne bih bio kadar to isto činiti. Meni nedostaje možda nešto od oduševljenja puka, od topline srca. Oni to pak imaju i to je lijepo.“

Prema Franji propovijed je „uvijek politička“. Po mišljenju Poglavara Crkve to dolazi odatle da propovijed „koja se drži u polisu, drži se usred naroda. Sve što činimo, ima političku dimenziju i tiče se izgradnje civilizacije. Može se reći: i u ispovjedaonici kada daješ odrješenje radiš na općem dobru.“

Spadaro je pitao Franju i o tradicionalnom obliku Rimskoga obreda. „Latinska Misa?“ to je „samo iznimka“, bio je Papin odgovor. „pojašnjenje“ kako ističe Spadaro.

Ovaj odlomak iz knjige donosimo u cijelosti:

„Latinska Misa? Samo iznimka, pojasnio je Papa: 'Papa Benedikt učinio je ispravnu i velikodušnu gestu kako bi izišao u susret jednom određenom mentalitetu nekih skupina i osoba koje su imale nostalgiju i koje su se udaljile', naglašava Bergoglio govoreći o tridentskoj Misi koju je Ratzinger 2007. godine motuproprijem uveo za sve svećenike koji je žele celebrirati. „Međutim, to je samo iznimka“.

Tekst: Giuseppe Nardi