utorak, 10. siječnja 2017.

Psovka- narodna nesreća (bl. Alojzije Stepinac)


Ne klonite duhom tražeći ispunjenje u ispraznostima - podignite srca na višu razinu prema Bogu odakle nam dolazi spasenje

Za vrijeme jedne propovijedi u katedrali Stepinac je svratio pažnju vjernika na tri uzroka zbog kojih je kletva tako raširena u narodu, a to su: loš primjer starijih, vjersko neznanje i opak život. Govori o otoku Javi čiji je zrak okužen pa slikovito nastavlja:"Nije li takvoj zatrovanoj dolini sličan naš čitav javni život? Psuju u kući i otac i majka. Na cestama se kune, proklinje se na poslu i u šali i u ljutnji. Bogumrskom psovkom zatrovana je čitava naša atmosfera, ona je postala dolinom smrti za nedužnu djecu."

"Staro filozofsko načelo je odstrani uzrok, odstranio si i učinak. Ukloni loše primjere, ukloni neznanje vjerskih istina, spriječi razvratnost kod pojedinaca, pa će se sigurno i bogohulstvo i psovka mnogo brže i lakše istrijebiti iz naše sredine."


Stepinac je još jednom održao tjedan protiv psovke i tom prilikom je razložio kako je psovka nepravda protiv Boga Stvoritelja, Otkupitelja, Posvetitelja.

Zaključio je tu propovijed riječima:"Psovači, stidite se! Da li je to zaslužio Bog, da mu pljujte svojim poganim ustima u lice? Iako se nadate, da ćete moći dovijeka nastaviti nekažnjeno psovati, bojim se, da će se i na vama ispuniti riječ Sv. Pisma:"nada se nezahvalnika rastopi kao inje zimsko i proteče kao voda nevaljala" katolički muževi i žene, dragi vjernici! Ako je ikada bio čas, da svim silama zagrabite, da se istrijebi ova sramota iz naše sredine, psovka, onda je to sigurno danas. Svima nam je na srcu spas našega naroda, naše domovine."

U svom radu Stepinac je među inim sredstvima raspačao 25 000 primjeraka brošure Zapaljeni jezici koju je napisao dr.Dragutin Hren. U privatnim pismima kao i djelotvorno u pojedinačnim zgodama blaženi Stepinac se borio da iskorijeni tu opačinu. Svjedočeći djelima htio je podići duh hrvatskog naroda i tako posvjedočiti da niti jedno rješenje ne dolazi iz negativnosti i nemoralnosti već zaufanosti u Boga i pogleda (srca) usmjerenog prema Bogu. 


Izvor:Propovijed preuzvišenog g.Nadbiskupa u katedrali prigodom završetka tjedna protiv psovke, 12.XI. 1944. - u:KL 95(1944) 561 sl. i pismo kardinala Stepinca jednom svećeniku, 29.X. 1957

Slijedimo primjer blaženog Stepinca i učinimo trajno dobro za svoj narod boreći se protiv psovke i svih drugih nemoralnosti! Božja ljubav će tad sigurno obilno blagosloviti naš hrvatski narod!