srijeda, 11. siječnja 2017.

Sveti Ljudevit Marija Montfortski odbijen kao prosjak





Sveti Ljudevit Marija Grignion Montfortski trebao je jednom držati duhovne vježbe kod Sestara sv. Križa u Saint-Brieucu. Posve izmrcvaren od napornoga putovanja djelovao je na porti kao kakav bijedni prosjak.

Kada je sestra vratarica malo neljubazno pitala što želi, odgovorio je: „Želim Vas za ljubav Božju moliti samo za komadić kruha. Pa makar bio ne znam kako malen… sa svime sam zadovoljan.“
Sestra mu je dala isti odgovor koji je malo prije dala jednom od njegove subraće kojeg je već ranije poslao da traži milostinju. „Samostan je presiromašan. Nikomu ne možemo ništa dati!“, rekla je sestra.

Iscrpljen sjeo je Grignion uz ulazna vrata. Tako ga je pronašao svećenik koji ga je pozvao da propovijeda. Možemo zamisliti iznenađenje i zaprepaštenje sestara kada su prepoznale da je navodni prosjak bio veliki marijanski propovjednik koji im je trebao držati duhovne vježbe. Tada su ga primili s velikim počastima, dali mu najbolju sobu u kući i pripravili mu izvrsno jelo. No svetcu to nije puno značilo.

Svoju je prvu propovijed počeo riječima: „Uskraćujete potrebitomu komadić kruha kada ga moli u ime Isusovo. No jednom bijednom grješniku dajete bogato jelo. Time griješite istodobno protiv vjere i protiv ljubavi.“

Duhovne vježbe sa svetim Ljudevitom Marijom imale su izvanredan uspjeh. Još trideset godina kasnije sestre su svjedočile koliko duguju sluzi Božjemu.

Izvor: gloria.tv