petak, 9. prosinca 2016.

Svaki treći musliman u Francuskoj pokazuje „radikalni profil“

                                     Islamizacija Francuske u posljednjih 30 godina


(Pariz) Jedan od trojice muslimana u Francuskoj pokazuje „radikalni profil“. To je pokazala jedna studija IFOP-a koja je prije nekoliko dana objavljena u Le Journal du Dimanche. Prema tome u Francuskoj ima između dva i tri milijuna „radikalnih muslimana“.

U Francuskoj živi najveća islamska zajednica na Zapadu, a nakon Francuske slijedi Savezna Republika Njemačka. Točan broj muslimana nije pak poznat jer država ne provodi popis pripadnika vjerskih zajednica. To je ukinuto tijekom masovnog useljavanja kako bi to – kako tvrde kritičari – stanovništvu bilo manje očito i jasno. Zbog tog razloga postoje različite procjene. Islamske organizacije spominju 6-9 milijuna muslimana. Država i politika teže tome da broj umanje.

Sama studija polazi bez okolišanja od oko 3-4 milijuna muslimana. „Suglasje“ koje je još donedavno vladalo da ima pet milijuna muslimana u Francuskoj slovi među stručnjacima kao prevladano.

Studija ustvrđuju nagnuće k radikalizaciju među mladim muslimanima. Skupina „radikalnih muslimana“ razmjerno je mlada. 84% njih ima manje od 50 godina. Njihova prosječna starost iznosi 35,8 godina. Spoznaja glasi: što mlađi, to radikalniji. Reislamizacija je također stvar generacije.


Autori studije naglašavaju „uspjelu integraciju većine muslimana“. „Radikalna“ trećina je u određenom smislu neizbježna nuspojava. Unatoč ovom „politički korektnom“ čitanju, studija razotkriva zabrinjavajuće spoznaje.

Oko 50% muslimana koji danas žive u Francuskoj rođeno je već u Francuskoj i time su francuski državljani rođenjem. Sveukupno 74% svih muslimana koji žive u Francuskoj ima francusko državljanstvo. Za 66% njih islam igra važnu ulogu.

Prema studiji mlađa generacija muslimana pridržava se vjernije i strože obreda i propisa od starije generacije. Institut za istraživanje javnoga mnijenja IFOP ispitao je 1.029 muslimana o islamu, o pokrivanju žena i o halal hrani.

28% zalagalo se za poligamiju i za faktično pokrivanje cijeloga tijela kod žena.

Osobito je visok udio radikalnih muslimana među mlađima. 70% mladih žena zalaže se za nošenje rupca na glavi, 28% za pokrivanje cijeloga tijela. Među mladim, muškim muslimanima to je 58% i 20%.

Prema studiji jedna trećina sudjeluje na svakoj molitvi petkom u džamiji, druga trećina na posebnim svečanostima, a jedna trećina ne ide u džamiju.

Tekst: Andreas Becker