četvrtak, 29. rujna 2016.

80 katoličkih uglednika daju izjavu o vjernosti crkvenome nauku o obitelji – apel papi Franji


80 katoličkih uglednika daju izjavu o vjernosti nepromjenjivom katoličkom nauku o braku, obitelji i moralu.

Prekjučer je skupina 80 katoličkih uglednika, među kojima su kardinali, biskupi, svećenici, poznati znanstvenici, predstavnici udruga i znameniti predstavnici civilnoga društva objavila Izjavu o vjernosti nepromjenjivom crkvenom nauku o obitelji i njezinoj trajnoj stezi. Izjava predstavlja odani, ali istodobno upozoravajući apel papi Franju. Prvi je potpisnik Izjave vjernosti Wolfgang Waldstein, austrijski povjesničar prava poznat i cijenjen na međunarodnoj razini.

Izjavu je objavila udruga Filial Appeal Association sa sjedištem u Rimu koja je već 2015. godine između dvaju biskupskih sinoda o obitelji prikupila gotovo 900.000 potpisa katolika (među njima i 211 crkvenih velikodostojnika) čime je od pape Franje tražila pojašnjenje zbog pomutnje koja se proširila o temeljnim pitanjima od Konzistorija u veljači 2014. godine kada je kardinal Walter Kasper po nalogu pape Franje održao uvodno predavanje o temi braka i obitelji u kojemu je zahtijevao pripuštanje rastavljenih ponovno civilno oženjenih Pričesti.

Budući da se pomutnja još više proširila i produbila među vjernicima nakon obiju sinoda o obitelji i nakon objave Posinodske apostolske pobudnice Amoris Laetitia ( s njezinim više ili manje službenim tumačenjima), potpisnici Izjave o vjernosti osjetili su da je „njihova važna i neodgodiva moralna obveza“ potvrditi dvotisućljetni katolički nauk o braku, obitelji i stoljećima prakticiranoj moralnoj stezi o ovim temeljnim ustanovama kršćanske civilizacije. Ova ozbiljna obveza, prema mišljenju potpisnika, postaje još važnijom i hitnijom s obzirom na sve jače napade sekularističkih snaga protiv braka i obitelji, „napade koji ne nailaze više na nekadašnju barijeru katoličke prakse, barem kako se ona danas općenito predstavlja javnomu mnijenju“.

„Nepokolebljivo utvrđena kristalno jasnim i neporecivim naukom koji je Vrhovno crkveno učiteljstvo potvrdilo i u nedavnoj prošlosti“, Izjava o vjernosti podijeljena je u 27 potvrdā „istinā koje se eksplicitno ili implicitno niječu u sadašnjem jeziku raznih crkvenih dokumenata pastoralnog karaktera ili se dvosmisleno prikazuju“. Posrijedi su „nepromjenjiva učenja i nepromjenjiva praksa kao primjerice vjera u Kristovu stvarnu prisutnost u Euharistiji, strahopoštovanje koje Joj pripada, nemogućnost sudjelovanja u Pričesti u stanju teškoga grijeha, pretpostavke kajanja kako bi se dobilo sakramentalno odrješenje, obdržavanje Šeste zapovijedi božanskoga prava diljem svijeta, obveza koja nosi teške posljedice da se ne daje javna sablazan i da se Božji narod ne navodi na grijeh ili dobro i zlo, objektivne granice savjesti, itd.“

Izjava o vjernosti objavljena je na engleskome i talijanskome i uskoro će se biti na raspolaganju na njemačkome, francuskome, španjolskome i portugalskome. Svatko tko je želi potpisati, može to učinit na mrežnoj stranici Filialappeal.org.

Tekst: Giuseppe Nardi

Izvor:  http://www.katholisches.info/2016/09/27/80-katholische-persoenlichkeit-legen-ein-treuebekenntnis-zur-lehre-der-kirche-ueber-die-familie-ab-appell-an-papst-franziskus/