utorak, 27. rujna 2016.

Četrdeset godina Pričesti na ruke u Španjolskoj - "Nesretna obljetnica"

Pricest na usta: vec cetrdeset godina Pricest na ruke u Španjolskoj – „nesretna obljetnica“
(Madrid) Prije četrdeset godina u Španjolskoj je dopuštena Pričest na ruke. Dana 18. ožujka 1976. Generalno tajništvo Španjolske biskupske konferencije objavilo je priopćenje za tisak. U njemu je objavljeno da je Sveta Stolica, u to vrijeme vladao je papa Pavao VI., prihvatila peticiju Biskupske konferencije. Biskupskoj je konferenciji dopuštena mogućnost da uz redoviti oblik primanja Pričesti, a to je primanje Pričesti na usta dok vjernik kleči, u Španjolskoj dopusti i Pričest na ruke.
Doslovno stoji:
"Sveta Stolica dopušta Španjolskoj dekretom Svete kongregacije za sakramente i bogoslužje koji je izdan 12. veljače 1976., praksu podjele Pričesti na ruku. Dopuštenje je dano na zahtjev uzoritog kardinala Vincentea Enriquea y Taracóna, Madridskog nadbiskupa i predsjednika Španjolske biskupske konferencije koji je to pismom od 23.siječnja, u suglasju s dogovorom koji je postignut na XXIII. Plenarnom zasjedanju Španjolske biskupske konferencije koje se održalo u od 15.-20. prosinca prošle godine u Los Negralesu, uputio Svetoj kongregaciji za sakramente i bogoslužje.

Dopuštenje je uslijedilo sukladno normama dopisa Svete kongregacije predsjednicima biskupskih konferencija u čijoj preambuli stoji: 'Svaki biskup može prema svojoj mudrosti i svojoj savjesti u svojoj biskupiji dopustiti uvođenje ove vrste podjele Pričesti."

Ovo dopuštenje ne istiskuje običaj da se Svete prilike primaju na usta, nego dodatno uz postojeći oblik uvodi novi. Ubuduće vjernici koji idu na Pričest mogu slobodno odlučiti hoće li Pričest primati na usta, kao dosada, ili na ruku.“

Nadalje je Biskupska konferencija naglasila da je Pavao VI. dokumentom Memoriale Domini o načinu podjele svete Pričesti od 28. svibnja 1969. odredio da se „drevni običaj“ Pričesti na usta ne mijenja. „Istodobno je pak biskupskim konferencijama dopustio mogućnost ispitati je li poradi nekih osobitih uvjeta prikladno dodatno podjeljivati i Pričest na ruku“, napisala je Španjolska biskupska konferencija koja se 1976. godine okoristila ovom „mogućnošću“.

„Nesretna godišnjica za Španjolsku“, napisao je Secretum meum mihi, upućujući na krizu vjere koja je išla usporedo s uvođenjem Pričesti na ruke. Drukčije od onoga što je naglasio papa Pavao VI., došlo je do sustavnog potiskivanja primanja Pričesti na usta dok vjernik kleči. Već se desetljećima najvećem dijelu prvopričesnika nameće Pričest na ruke. Samo se rijetko uopće i spomene redoviti oblik primanja Pričesti, Pričest na usta. K tome, Pričest na ruke bi se svaki čas mogla i ukinuti, čak i zabraniti, Pričest na usta ni u kojem slučaju. De facto je u proteklim desetljećima pak nastao posve suprotan dojam.



kraljica Sofija prima Pricest u Barceloni
Sophia Margarita Victoria Friedrika od Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburga i Hannovera, vojvotkinja od Braunschweig-Lüneburga, princeza Grčke i Danske koju Španjolci kratko nazivaju Sofijom od Grčke, od 1975. godine Španjolska kraljica – svoj naslov zadržala je i nakon odreknuća svojeg muža Juana Carlosa I. – iznudila je 7. studenoga 2010. i od pape Benedikta XVI. Pričest na ruke iako je ova praksa 2008. godine ukinuta na papinskim misama. Na svetim Misama u Sagrada Familia u Barceloni za vjernike je bilo postavljeno klecalo kako bi svetu Pričest mogli primiti klečeći i na usta. Kraljica je očito bila drugog senzibiliteta nego Papa. Ponašanje jedne kraljice ne izaziva zanimanje medija samo njezine zemlje jer bi ona trebala biti primjerna karaktera u koju se drugi mogu ugledati. Čudnovata je bila ta okolnost i zbog Kraljičina podrijetla. Do svoje udaje za španjolskoga prestolonasljednika pripadala je, kao i njezina obitelj, Grčkoj pravoslavnoj crkvi koja poznaje isključivo Pričest na usta.

Broj vjernika koji žele Pričest na usta, ponovno se povećao prošlih godina. No to nije svagdje poželjno. Na mnogim mjestima odbija se podijeliti im Pričest, ili ih svećenici i javno izgrde, kako je se dogodilo čak kod rekvijema za biskupa Kurta Krenna u veljači 2014. godine u katedrali u St.Pöltenu.

Vjernici koji pokleknu tijekom primanja Pričesti, smetali bi primanje Pričesti koje ide brže i oduzimali bi vrijeme, kaže se. Podjela i primanje Tijela Kristova kao usputna stvar i oduzimanje vremena potvrdili su, kažu kritičari, da se „teologijom gozbe“ u „duhu Koncila“ nisu samo širom otvorila vrata desakralizaciji, nego se i vjeri u stvarnu prisutnost nanio težak udarac.

Potaknut primjerom Benedikta XVI. jedan je španjolski svećenik prevladao tabu Pričesti na usta i opovrgao opća mjesta da je Pričest na usta dok vjernik kleči „prevladana“ i da ne zanima „nikoga“ više. U svojoj je župi uspostavio jednakost obaju oblika primanja Pričesti. Budući da su se vjernici poredali u dva reda za Pričest na ruku, za jedan je red postavio pričesnu klupu. Objasnio je vjernicima svoju nakanu. Oni otada mogu, već po svom senzibilitetu, otići u odgovarajući red. U kratko vrijeme pokazalo se da oko polovina vjernika koji dolaze na nedjeljne Mise svetu Pričest prima radije klečeći na usta. O ovoj se polovini u proteklim godinama nije vodilo računa. Na Misama tijekom tjedna otada se gotovo beziznimno prima sveta Pričest na usta. 
Tekst: Giuseppe Nardi

Izvor:  http://www.katholisches.info/2016/09/24/40-jahre-handkommunion-in-spanien-ein-ungluecklicher-jahrestag/