subota, 3. rujna 2016.

Pobožnost pet prvih subotaDana 13. srpnja 1917., u toku svog trećeg ukazanja, govoreći o drugom svjetskom ratu, koji će doći, rekla je: »Da bih ga spriječila, doći ću i zamoliti, da se obavi posveta Rusije mome Bezgrješnom Srcu i da se ide na sv. Pričest prvih subota u svrhu naknade«.

Taj najavljeni ponovni dolazak zbio se 10. prosinca 1925., kad je Lucija bila kao kandidatica u Pontevedra u Španjolskoj. Tada je Gospa ustanovila, da se spomenuta pobožnost obavlja kroz pet prvih subota u mjesecu. Crkvena vlast u Leiriji odobrila je tu pobožnost 13. IX 1939. godine. Pobožnost prvih pet subota sastoji se u slijedećem:

a) da se obavi sv. Ispovijed i zatim sv. Pričest;
b) da se toga dana izmoli jedan dio Gospine krunice (radosni, žalosni ili slavni);
c) da se razmišlja barem četvrt sata o otajstvima svete krunice,
d) da se sve ovo obavi s nakanom, da se dadne zadovoljština Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Fatimska Gospa je obećala, da će svima onima, koji obave ovu pobožnost, biti na pomoći u času smrti, sa svim milostima, koje su potrebne za spasenje.

Pobožnost prvih pet subota može se ponoviti više puta u toku života.Posvećenje Rusije

Isus želi posvećenje Rusije:

„Stoga što želim da cijela moja Crkva prizna ovo posvećenje kao pobjedu Srca Marijina kako bi se potom proširilo njegovo štovanje i pobožnost ovome Bezgrješnom Srcu stavila uz pobožnost mojemu božanskomu Srcu!“
….odgovor Našega Gospodina sestri Luciji na njezino
pitanje zašto ne želi obratiti Rusiju bez ovoga posvećenja.[i]


(i)Pismo sestre Lucije ocu Gonçalvesu, S.J., od 18. svibnja 1936.; Memórias e Cartas de Irma Lúciã, objavio otac Antonio Martins, S.J., Oporto, 1976.