srijeda, 28. rujna 2016.

Netrpeljivost prema kršćanskim simbolima – hajka na spikericu na vijestima s križem


Marina Nalesso, Krunica i medaljica umjesto ogrlice

(Rim) U islamskim zemljama kršćanima može biti ozbiljan problem ako nose kršćanske simbole, kao primjerice lančić s križem. U Saudijskoj Arabiji na snazi je izričita zabrana. Kršćanski simboli slove kao uvreda islama.

Na „liberalnom“ Zapadu još ne postoje zakonske zabrane koje idu toliko daleko, ali sve je više slučajeva u kojima se kršćanima predbacuje nošenje kršćanskih simbola ili im to poslodavci zabranjuju. Kršćanski simboli slove kao povrjeda navodne neutralnosti.

Prošli je tjedan žrtva napada bila voditeljica vijesti TG1, najvažnije emisije vijesti Talijanske državne televizije RAI 1. Marina Nalesso izišla je pred kamere i nosila je oko vrata jasno vidljiv križ. Već u prošlosti moglo ju je se vidjeti s ogrlicom na kojoj je bila medaljica s Marijom i licem Isusovim ili je nosila krunicu umjesto ogrlice.


Silvio Viale, radikalni ateist i član Gradskoga vijeća grada Torina (član lijevo-demokratske stranke), ponižavao je voditeljicu vijesti preko Twittera. „Arogancija krunice oko vrata voditeljice“, kreštao je Viale. Napade na Nalesso nije on pokrenuo, ali ih je svakako potpirivao. Posljedica je bila prava pravcata tirada psovki i uvreda na račun Marine Nalesso. Po društvenim mrežama pljuštale su brutalne uvrede, ismijavanja i prijetnje ateista i muslimana koji hitro skoče na protukršćanski vlak.

Kritičari su stvorili društveni pritisak kojemu većina popusti. Nalesso je ostala postojana protiv online-linča. Ona nosi kršćanske simbole „zbog vjere i da bi svjedočila“, napisala je na svojoj mrežnoj stranici. Više o tome ne može reći jer njoj kao „novinarki RAI-a nije dopušteno davati intervjue bez dopuštenja uprave Televizije“.

Islam i terorizam bili su adresati Regensburškog govora pape Benedikta XVI. 2006. godine. U odbacivanje kršćanskih simbola pokazuju se kao dvije strane iste medalje. Iza zapadnoga relativizma prepoznaju se stariji oblici mržnje prema kršćanima.

Tekst: Giuseppe Nardi

Izvor:  http://www.katholisches.info/2016/09/26/unduldsamkeit-gegen-christliche-symbole-shitstorm-gegen-nachrichtensprecherin-mit-kreuz/