subota, 31. prosinca 2016.

Kardinal Burke: „Ako papa izrekne herezu (krivovjerje), prestaje faktički biti papa“


                                 Kardinal Burke o mogućnosti heretičnog (krivovjernog) pape


Ako bi jedan papa izrekao herezu, onda bi faktički prestao biti papom, kardinali bi se o tome mogli očitovati i otpočela bi sedisvakancija do izbora novoga pape – kao prije svake konklave.”

Kardinal Raymond Leo Burke u intervjuu za LifeSiteNews od 22. prosinca 2016., pri čemu je Kardinal pojasnio da je posrijedi opća konstatacija bez konkretnog odnosa.




 

Komentar: Budući da su u proteklim danima s najviših razina pljuštale izjave koje je bez velikog teološkog znanja, poznavanja crkvene povijesti i opreza teško razumjeti i tumačiti, mi doduše prenosimo neke od tih izjava, ali napominjemo da je u ovoj stvari potreban veliki oprez, razboritost i strpljivost jer nečastivi lovi ishitrene i nestrpljive. Dragi Bog vodi svoju Crkvu i nije je napustio i pokretom malenog prsta sve može u času riješiti. Na nama vjernicima nije svrgavati pape, nego se moliti za njih i njihovo sveto obnašanje teške službe koja im je povjerena, a velikani katoličke crkve (među kojima je i mons.Lefebvre) lijepo su nas poučili da pretpostavljene ne moramo i čak i ne smijemo slijediti ako čine ili nas pozivaju da činimo nešto što je suprotstavljeno vjeri i moralu.

O poslušnosti pročitajte u ovom izvrsnom članku Poslušnost obvezuje samo u onome što nije grijeh , a izdvojit ću samo jednu rečenicu od velikog sveca Katoličke Crkve.

Sv. Franjo, koji je jedan od najvećih uzora poslušnosti, poručuje svim vjernicima (Epistola II. ad universos Christi fideles, cap. VIII.):"nullus tenetur ad obedientiam in eo, ubi committitur delictum vel peccatum"("nitko nije dužan na poslušnost u onome gdje bi se počinio prijestup ili grijeh").