ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

Obraćenje Dutcha Schultza II dio

“Stealing Heaven” - The conversion of Dutch Schultz
“Krađa Raja” – Obraćenje Dutcha Schultza  

Victor R. Claveau, MJ



 The promise Jesus made
Obećanje koje je  Isus dao (drugi dio)


cijeli tekst (I i II dio) - preuzimanje datoteke u PDF-u

Umirućem razbojniku sa svoje desne strane Isus je obećao Kraljevstvo Nebesko. Obećao mu je da će ga odvesti u raj. U tren oka, ovom razbojniku je dan cilj i nagrada života; spasenje. Kako je netko rekao:"bio je pljačkaš do kraja, čak je i raj ukrao".

Isto obećanje je dano svakome od nas, pod određenim okolnostima. Nije dovoljno reći: “Gospodine, Gospodine”; potrebno je vršiti volju Oca Nebeskog. Raj je ogromna nagrada i ona zahtjeva ogroman trud. Dvije misli nam dolaze na um dok živimo (radimo) za tu nagradu:

- Potrebno je postati drugi Krist na zemlji, što više je moguće; potrebno je činiti dobro i izbjegavati grijeh. Nije dovoljan običan mlak trud. Potrebno je dati daleko više od prosječnog zalaganja. Način na koji živiš Božje zapovijedi je jedan od pokazatelja napora kojim želiš steći raj. Naša nada za rajem ne smije se ukopati u pretpostavku da ćemo tamo stići bez obzira što radimo, bez obzira koliko mali trud uložimo.
- Isus je također obećao razbojniku koji se kajao, druženje sa sobom. Krist ne obećava samo  raj, nego i potvrđuje dobrom razbojniku intimnu bliskost sa sobom. Koji sretnik! Bio je u društvu Krista na Kalvariji. Biti će u društvu Krista u Raju.

Krist je svojim apostolima i vjernicima obećao:“U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao, idem pripraviti vam mjesto? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete tamo gdje sam ja.” (Ivan 14:2-3) (Sve iščekivanje Crkve oslanja se na ovo obećanje, usporediti sa 1Sol 4,16s, 1 Kor 4,5, Otk 22, 17-20...)

Kakvo veličanstveno obećanje! Kakva predragocjena sudbina! Biti s Isusom, dijeliti Njegovu ljubav i nježnost, sudjelovati u Njegovoj Slavi, hodati s Njim i razgovarati s Njim, vidjeti Ga, blisko ga poznavati i biti Prijatelj sa Njim. Hvala Bogu za ovo obećanje.
Ovo zajedništvo s Kristom biti će naše pod jednim uvjetom – da pokušamo biti s Kristom na zemlji. Ti si s Kristom kada moliš; ti si s Kristom kada radiš i patiš; s Kristom si kada hodaš križnim putem sa Njim; ti si s Kristom – ujedinjen – kada Ga primiš u Svetoj Pričesti (ako primaš dubinom srca, pripremljen, klečeći i na usta kako to svjedoče i dokumenti katoličke crkve link http://www.catholictradition.org/Eucharist/memoriale.htm jer u svakoj čestici je Isus, a i knjiga koja je  potkrijepljena dokumentima od don Bavčević Alojzija, Pričest na ruku ili na usta, Splitsko sveučilište); ti si s Kristom svaki put kad zakoračiš u katoličku crkvu, Njegov dom. Biti s Kristom u crkvi i živjeti Njegov nauk je jedan od najboljih potvrda da ćemo biti s Kristom nakon smrti.
Ako ste ga razočarali, bili Mu neposlušni, možete još uvijek biti s Njim, kao što je bio dobar razbojnik, putem kajanja i pokajanja.

Kraljevstvo i zajedništvo s Isusom bilo je obećano dobrom razbojniku vrlo ubrzo. “Danas” – Krist mu je obećao raj. “Danas”, Krist obećava i nama Njegov raj  i Njegovo zajedništvo. Možda neće biti u slijedećih 24 sata, ali biti će za nekoliko godina ukoliko živiš Njegove zapovijedi u ljubavi prema Njemu. Počni sada na sebi da radiš, da ga zaslužiš. Izbjegavaj grijeh, jedinu prepreku raju. Ako si zgriješio, ne odugovlači da se obratiš, da tražiš oproštenje. Čini svoje dužnosti (vršenje staleških dužnosti su od jako velike važnosti, ispunjavanje njih sa ljubavlju vodi nas putem raja. Sv. Velika Terezija je rekla da Boga susreće u kuhinji, među loncima) i trpi svoje bolove sa strpljenjem. Što god moraš činiti iz dana u dan je tvoj put da stekneš raj. Upotrijebi svoje vrijeme. Koliko minuta – neću reći sati, nego koliko minuta daješ Gospodinu svaki dan? Ako si bio neodlučan do sad, počni “danas” se obraćati Gospodinu.

Isus Krist, Gospodin i Spasitelj svijeta je dao ovo obećanje, ne u bljesku slave, ne u momentu radosti i komfora, nego u bolovima i strašnoj agoniji. Nije dao ovo obećanje na vrhuncu časti, ili kad je bio objekt nježnosti, nego kad je bio ponižen i izrugivan. Ovo nas uvjerava u dvije stvari:
- Krist je imao (i ima) bezgraničnu ljubav za grešnike. On ne razmišlja o vlastitim bolovima, On ne razmišlja o tome da se oslobodi ili smanji mučenje nad sobom. Radije razmišlja o skrušenom grešniku. Svraća svoju pažnju onome koji se kaje.
- Kako je suprotno naše ponašanje! Mi mislimo na našu lagodnost i zabavu. U bolesti, patnji i muci, mislimo, ne na druge, nego na same sebe. Čak u danima zdravlja i zabave, mi se nismo voljni založiti za susjeda u tjelesnoj ili duhovnoj nevolji.
Jedan koji je dao ovo velikodušno obećanje imao je bezgraničnu moć. Krist se mogao osloboditi, mogao je pozvati svoje anđele da unište njegove mučitelje. Izabrao je da pokaže svoju moć s preobrazbom grešnika. Naizgled nemoćan, naš Spasitelj je s Križa posegnuo za pokajničkom dušom. S križa On poseže za tvojom dušom.
Krist je sreo razbojnika na Kalvariji. Gospodin je razumio, vidio je pokajničko srce, čuo je tog razbojnika kako Ga javno brani. Zatim, Krist ga je pozvao u vlastiti dom u nebu.
Kome je Krist dao ovo obećanje? Gospodin je obećao raj istinski velikom grešniku. Suočen sa ovom činjenicom, kako ikoji grešnik može biti očajan? Božje milosrđe je bezgranično. Naš Bog je Otac svih izgubljenih. Naš Bog je Bog koji prima grešnoga sina: "Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. (Luka 15:20). Naš Bog je dobri Pastir. On ide za zalutalom ovcom i stavlja je na svoja ramena, radostan. Naš Bog je Bog koji nam je preko svetog pisca rekao:“Odgovori im: `Života mi moga - riječ je Jahve Gospoda - nije meni do smrti bezbožnikove, nego da se odvrati od zloga puta svojega i da živi! Obratite se, dakle, obratite od zloga puta svojega! Zašto da umrete, dome Izraelov!`(Ezekiel 33,11)
Naš Bog je Bog o kome čitamo:“Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu." (Ivan 3:16-17).
Poput dobrog razbojnika, priznaj svoju krivicu i moli za oprost. Grijeh protiv svetoga Duha je preuzetno pouzdavanje u Božje milosrđe. Nemoj biti poput onoga koji je odgovorio na poziv svećenika da promijeni svoje ponašanje:“O, Oče, ja sam uredu. Nemojte se mučiti oko mene. Uživati ću u životu dok traje, a zatim na kraju okrenut ću se Bogu i bit ću spašen – poput umirućeg razbojnika.”

“Da, svakako”, rekao mu je svećenik, “ali kada dođe kraj, pitam se, poput kojeg umirućeg razbojnika ćeš biti. Bila su dvojica, zapamti.”
Dobri razbojnik primio je svoje predragocjeno obećanje zato jer je surađivao s milošću koju mu je Bog dao. Svakom od nas Bog daje puninu svoje milosti. Pomisao, inspiracija, čak i svijetlo, bljesne u našu dušu. Ona može doći iz propovijedi, ili čak jedne rečenice propovijedi. Može doći u trenutku blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Bog daje dostatnu milost svima.
Bog ju je dao i dobrom razbojniku. Dana mu je spoznaja da ova nevina žrtva koja visi pokraj njega je Sin Božji. Dano mu je da zna da Krist umire za sve grešnike, i da može dati raj onima koji ga zatraže. Dizma je radio s Božjom milosti. Postao je svetac. Slijedi primjer dobrog razbojnika u njegovom pokajanju, i suradnji s milošću.

Krist viseći na križu, dobri razbojnik s Njegove desne strane, a zao razbojnik sa lijeve, uvijek me podsjećaju na sudnji dan, kako ga je Krist opisao. Dobri će biti na Njegovoj desnoj strani, a zli na lijevoj. Red pravednih, onih koji će biti spašeni, se stvara iza skrušenog razbojnika; izgubljeni se redaju iza tvrdokorno nepopravljivog razbojnika, koji svojom voljom ostaje u tvrdokornosti. ...U tom smislu, možeš večeras odlučiti želiš li biti spašen ili ne.. Izaberi sada. Svi smo grešnici. Razlika je u tome što su se dobri razbojnik Dizma i Dutch Schultz pokajali. Zao razbojnik i njegovi sljedbenici nisu. Kojega ćeš razbojnika odabrati da slijediš?

"Schultz je htio umrijeti kao katolik. O. McInerney dao mu je nekoliko jednostavnih uputa,  krstio ga, i dao mu zadnje pomazanje od katoličke crkve u kojoj je jedino spasenje.."