subota, 24. rujna 2016.

Kardinal Marx: „Luther je bio bombastična pojava“



Prošli tjedan su Münchenski kardinal Reinhard Marx i predsjednik Vijeća Evangeličke crkve, laik Heinrich Bedform-Strom upriličili tiskovnu konferenciju u Tutzingu.
Marx je izjavio da dva predstavnika „Crkava“ još prije 50 godina u svojoj funkciji nisu mogli tako skupa sjediti. Kardinal drži da protestanti „dostojanstveno slave svoje bogoslužje“. Martina Luthera koji je izazvao protestantsku šizmu koja je imala kao posljedicu podjelu Europe, ratove i pustošenja, Marx je bezgranično hvalio. „On je bio bombastična pojava, dojmljiv tražitelj Boga kako bi to samo mogao željeti od svojih župnika i teologa: borbu do posljednjega daha."
Najdraža molitva kardinala Marxa glasi „Isuse, Tebi živim, Isuse, Tebi umirem“: „Tek sam kasnije saznao da je to bila molitva Martina Luthera.“ Već je i dosada kardinal Marx izjavljivao slične stvari. Prošle je godine govorio da Martin Luther, utemeljitelj protestantizma, nije težio za „podjelom Crkve“, „nego je svojim reformskim nastojanjima želio upozoriti na zloporabe koje su zatamnjivale poruku Evanđelja“. Nakon pola stoljeća „zajedničkog ekumenskog dijaloga“ sada je i za katolike moguće „čitati Lutherove tekstove s udivljenjem i učiti od njegovih misli. Ovaj razvoj ne može se dovoljno visoko cijeniti.“




Komentar: Luther je bio pijanica i izjelica. Sam se hvalio da bi nekada dnevno popio i po sedam litara vina. Sam o sebi piše: “Postao sam gojazan monah!” S Wartburga je pisao: “Gorim od plamena svojeg neukroćenoga tijela” i mnoštvo još i gorih budalaština. Dva dana prije vlastite smrti primijetio je drastično: “Kada opet budem išao kući u Wittemberg, onda ću leći u lijes i crvima dati gojaznoga doktora za jelo”. Otpali monah Luther bio je veliki protivnik svete Mise koju naziva jednim od najgorih zločina, magijom i praznovjerjem te protiv svećeničkog reda, redovništva i papinstva. Kad je govorio o tim stvarima hvalio se da ne može prestati „psovati“. I sam je više puta priznao da ga je možda sotona zaveo i zavarao. Stoga preneraženo pratimo sve ove izjave crkvenih velikodostojnika: pa u kakvom to vremenu danas živimo?!