subota, 13. svibnja 2017.

Prvo Gospino ukazanje u Fatimi 13. svibnja 1917. godine


Dne 13. svibnja 1917. na uzvisini obronka Cova da Irije (Dolina Irije) igrala se Lucija s Franciscom i Jacintom. Podizali su zidić oko jednog grma, kad su ugledali nešto poput munje. Lucija je rekla svojim rođacima: "Sijeva, bolje je da pođemo kući jer bi moglo biti oluje."
Djeca, maleni pastirići spuštali su se obronkom i tjerali ovce prema cesti. Na polovici obronka opet su ugledali munju, a zatim nakon nekoliko koraka iznad jedne česmine jednu gospođu, odjevenu u bijelo, sjajniju od sunca. Širila je tako sjajno svjetlo kao od najsjajnijih sunčevih zraka, koje kao da je prodiralo kroz kristalnu čašu ispunjenu vodom. Zastrašeni pastirići su zastali. Zrake su ih obasjavale i prodirale u njih. Tada im je Gospa uputila riječi:
"Ne bojte se! Neću vam učiniti ništa na žao."
"Odakle dolazite?" upitala ju je Lucija.
"Dolazim s neba!"
"Što želite od mene?"
"Došla sam vas zamoliti da tijekom idućih šest mjeseci, svakog trinaesta u mjesecu, u isti sat dođete ovamo."
Tada ću vam reći tko sam i što želim. Nakon toga, još ću se po sedmi put vratiti. (sedmi put je ukazanje bilo 16. lipnja 1917. s osobnom porukom za Luciju)

"Hoću li doći u nebo?"
"Svakako."
"A Jacinta?"
"Također."
"A Francisco?"
"I on, ali on mora još izmoliti puno krunica."

Lucija se sjeća kako je Gospu pitala za dvije djevojke koje su joj bile prijateljice. Gospa joj je odgovorila da je Maria das Neves u nebu, a Amelia da mora ostati u čistilištu do konca svijeta. Zatim je Gospa upitala pastiriće:

"Želite li prihvatiti sve patnje koje će vam Bog poslati, kao pokoru za sve grijehe koji Mu se nanose i kao molitvu za obraćenje grješnika?"
"Da, želimo"
"Morat ćete mnogo trpjeti, ali milost Božja bit će vaša snaga!"

Kad je Gospa izgovorila riječi milost Božja prosula je na nas iz svojih ruku veoma jako svjetlo; zračilo je poput odbljeska. Prodiralo nam je u prsa, sve do u dno duše te smo u Bogu, koji je bio to Svjetlo, prepoznali sebe, kao što se možemo prepoznati u najjasnijem zrcalu. Nutarnjim ganućem, koje smo upravo primili, pali smo na koljena i iz dna duše ponavljali: "Presveto Trojstvo, klanjam Ti se moj Bože! Bože, ljubim Te u Presvetom Oltarskom Sakramentu..."
Nakon nekoliko trenutaka Naša Draga Gospa nastavila je: "Molite krunicu svaki dan da bi svijetom zavladao mir i okončao rat!"
Zatim se počela lagano uspinjati, sve dok nije posve iščezla u beskrajnoj daljini. Svjetlo koje ju je obasjavalo kao da je otvaralo put kroz nebeski svod. Protumačili smo to kao da vidimo otvoreno Nebo.




Izvor: Sjećanje Sestre Lucije, imprimatur Fatimae, Maii 2010 + Antonius, episcopus Leir-Fatimensis








              Pogledajte i jedan izuzetan animirani film. Molim vas da ne zamjerite što je u 16:50 autor djela umjesto riječi "posvetu Rusije" upotrijebio "posvetu grješnika". Gospa je tražila posvetu Rusije o čemu možete pročitati i kod nas na drugim postovima, a zasigurno i na drugim mjestima. Unatoč toga uistinu se isplati pogledati u cijelosti ovaj animirani film jer nam ima puno toga za reći. Prikazuje i postojanje pakla, kako bi bolje razumjeli od čega smo vjerom u Isusovu muku, smrt i Uskrsnuće otkupljeni i spašeni. S tom spoznajom djeca, sveti pastirići, su s nevjerojatnom ljubavlju i snagom molili i podnosili trpljenja za obraćenje grješnika, nevjernika, otpadnika i dr.

Posveta Bezgrješnom Srcu Marijinom je put koji nas sigurno vodi Gospodinu i spasenju duša!