nedjelja, 7. travnja 2019.

"Ne ljubite svijet jer svijet i njegovi užitci prolaze!"


Kod nas sv. Nikola iz Tolentina (1245.-1305.) je malo poznati svetac. Upoznajmo ovu izvanrednu osobu i naučimo od njega ono što je korisno za život, svakoga od nas!

Sveti Nikola je bio veliki molitelj, asketa, povezan s Bogom u činjenju stroge pokore. Aktivizam i nedostatak vremena za molitvu je velika pogibelj za duhovni rast i cjelokupan život.

Nikola je bio duboko svjestan vrijednosti čovjeka koja je u tome što je stvoren od Boga, ukoliko vjeruje i živi praktičnim životom katolika onda je otkupljen od grijeha po žrtvi Krista i putuje prema Cilju – Trojedinom Bogu.

Riječi koje su djelovale na sv. Nikolu na putu odluke prema duhovnom staležu, a izgovorio ih je jedan augustinac:"Ne ljubite svijet jer svijet i njegovi užitci prolaze!"

Odlučio je postati redovnik augustinac.

Bio je vrlo jednostavan.  Bez raspravljanja je slušao mlađe od sebe. Vodio je veliku brigu o pogledu kamo će ga usmjeriti. Čuvao ga je od neprijatelja da mu ne bi oteo duhovno blago koje je primio Božjom milošću u svome srcu. Živio je krajnje siromašno, bičevao se osobito petkom u spomen bičevanja i muke Kristove. Nikad nije jeo jaja, meso, mliječne proizvode i voće. Hranio se nezačinjenim povrćem. Postio je o kruhu i vodi ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. U Korizmi je postio u sve dane osim nedjelje.

Hrabro je podnosio teške i stalne bolesti, ne uzimajući lijeka za njihovo olakšanje. Nikome se nije na njih tužio. Spavao bi samo 3-4 sata, a sve ostalo vrijeme posvećivao molitvi. Prije mise uvijek bi se ispovjedio. Zračio je vedrinom i dobrotom i to je sijao kod drugih osoba. Sjedio bi satima u ispovjedaonici, a za vrijeme Korizme od zore sve do večernje ne bi uzimao ni uobičajen obrok.

Za vrijeme propovijedi znao se spustiti na razinu onih kojima govori te prilagoditi dometu njihova shvaćanja. Bio je duhovni savjetnik i vođa mladeži. Šest mjeseci prije smrti svetac je osjećao na osobit način Božju blizinu. Često je ponavljao Pavlove riječi:"Imam želju umrijeti i biti s Kristom." (Fil 1,23)

Tako je govorio jer je predosjećao slavu koja će se objaviti u nebu.

Svetim ga je na osnovu više od 300 dokazanih čudesa 1446. proglasio papa Eugen IV. Zaštitnik je umirućih, duša u čistilištu, životinja, pomoraca, male djece te mnogih biskupija, župa i naselja.

Izvor: Životopis svetaca, Josip A.