nedjelja, 3. prosinca 2017.

Evo Gospodin dolazi i svi sveti njegovi s njime, aleluja!



"Evo doći će Gospodin Svemogući: ali tko će podnijeti dan Njegova dolaska, i tko će opstati kad Ga ugleda? Jer On pristupi kao oganj ljevačev i kao lužina bjeliočeva: i sjest će kao onaj što topi i pročišćava. 
Očitovala se milost Boga Spasitelja svih ljudi, učeći nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih želja, razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, čekajući blaženu nadu i očitovanje slave velikoga Boga i spasitelja našega Isusa Krista."
Iz Kateheza svetoga Ćirila Jeruzalemskoga, biskupa

"Pripravimo se s mnogo molitve da bismo mogli činiti dobra djela, premda smo mi sami samo nedostatna oruđa Božje slave! 
Djetešce Isus poziva nas da razmišljamo o štalici i uči nas o nužnosti trpljenja, da bi moglo nastati dobro. Majka Marija i sveti Josip su nam utjeha u našem djelovanju. Vol i magarac griju Djetešce Isusa. Vol je simbol teškog rada. Prihvaćanje prijezira, čak i kad čovjek radi dobar posao, simbolizirano je u magarcu: on radi, a da se nitko za njega ne brine. Konačno, Isusovo djetinjstvo nas potiče da budemo u duhu poput djeteta, i to treba biti naša radost. Neka nas Gospodin za vrijeme ovih dana ispuni najvećom vatrenom revnošću za Njegovu slavu!"
Sveti Gašpar del Bufalo, naš svakidašnji suputnik – iz pisama svetog Gašpara

"Bdijte, jer dok tijelo spava, narav u nama vlada i mi sva svoja djela obavljamo pod pritiskom naravi, prisiljeni, a ne svojevoljno. Isto tako kad dušom zavlada velika pospanost, kao npr.malodušnost ili žalost, njome vlada njezin neprijatelj i u njoj čini što ona ne bi htjela. Naravlju vlada prisila, a dušom neprijatelj. Gospodin je dakle, budnost zapovijedio i preporučio za čitavo čovječje biće: za tijelo da se čuva pospanosti, za dušu da se čuva mlitavosti i bojažljivosti, kao što kaže Pismo: Pravednici, budite budni, i Ustadoh i još sam s tobom, i opet: Nemojte malaksati. Zato ne sustajemo jer je Gospodin s nama." 
Iz Tumačenja Diatessarona svetoga Efrema, đakona

"Jadni čovječe, otmi se sad malko svojim poslovima, sakri se malo od burnih misli svojih. Odloži sada tegobne brige i odgodi mučna naprezanja svoja. Posveti malo vremena Bogu, i otpočini malko u Njemu.....
Gospodine, dokle ćeš nas zaboravljati, dokle ćeš odvraćati lice svoje od nas? Kada ćeš se obazreti i uslišiti nas? Kada nam osvijetliti oči, i pokazati nam lice svoje? Kada ćeš nam vratiti sebe? Vrati nam sebe, da nam bude dobro, jer bez Tebe nam je tako zlo...
Nauči me tražiti Tebe, i pokaži mi se kad Te tražim. Daj da Te tražim želeći i želim tražeći, daj da Te nađem ljubeći i ljubim nalazeći!
Iz Knjige "Proslogion" svetog Anzelma, biskupa, 1938

U ovoj pripremi za Božić jako koristan savjet nam daje sveti Ivan od Križa: "Najbolje je naučitit da se ušutkaju osjetila i da ih se prisili da budu mirna, tako da Gospodin može da govori."

"Pravu radost duha mogu osjetiti oni koji su pomireni s Bogom u iskrenoj ispovijedi i okrepljeni Tijelom Kristovim."
Kardinal Franjo Kuharić

Bdijmo i pripremimo se skrušenom svetom Ispovijedi za veliki dolazak našeg Gospodina, Djetešca Isusa, koji je Emanuel – Bog s nama!

Pojedine izjave svetaca su uzete iz Časoslova za redovnike, kao pripremni tekstovi u prvoj nedjelji Došašća